Connect with us

OSTALO

Šta znači funkcionalni alkoholičar? Možda ste jedan od njih

Vijekovima se u svijetu gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića i uvijek postoji dobar razlog da se nečemu ili nekome „nazdravi“, a alkoholičarima se smatraju osobe koje čim ustanu iz kreveta „nagnu votku iz boce“, ali psihijatri podsjećaju kako zaboravljamo na takozvane funkcionalne alkoholičare.

Objavljeno

 


alkoholpijenje

 

alkoholpijenje

 

Pojašnjavaju da je riječ o socijalno neupadljivim ljudima koji radno i porodično funkcionišu zadovoljavajuće, a nerijetko i više nego zadovoljavajuće. Neposredna okolina ih ne percipira kao pijance već kao ljude „koji vole da popiju“.

Takve osobe obično piju u određenim prilikamma, ali nakon njih „ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola“. Postoje i oni drugi koji šest večeri nedeljno redovno piju po čašu ili dvije vina. I jedne i druge možemo da ubrojimo u funkcionalne alkoholičare.

Kao društvo pijemo previše, a alkohol je vijekovima odomaćena legalna droga zapadnog čovječanstva, smatra britanski psihijatar dr Igbal Mohudi i dodaje da su brojevi u porastu.

On tvrdi da se u zapadnom svijetu vijekovima gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića kao i tolerantan odnos prema prekomijernom pijenju i socijalno neupadljivim funkcionalnim alkoholičarima, pa je zagovaranje opšte apstinencije od ispijanja alkohola u potpunosti nerealno, ali zagovaranje umjerenog ispijanja je korisno.

Reklama

U Velikoj Britaniji najviše piju osobe između 55 i 74 godine starosti, a najmanje piju tinejdžeri i mladi ljudi.

Dr Mohudin procjenjuje da se čak polovina pacijenata koji su kod njega potražili pomoć u liječenju od zavisnosti od alkohola ne uklapa u stereotipe.

„Većinom je riječ o osobama koje imaju vrlo visoke prihode, koji rade u Sitiju (finansijskom centru Londona), medijima ili PR-industriji, među njima ima ljekara, stomatologa i advokata, a u njihovim društvenim krugovima gotovo je obaveza napiti se“, kazao je on.

„Već godinama naporno rade i redovno piju, ali u određenom trenutku počinju da osjećaju fizičke simptome poput mučnine nakon jutarnjeg buđenja. Sve više kompanija postaje svjesno činjenice da njihovi zaposleni piju i na radnom mjestu i nerijetko ih šalju na detoksikaciju“, kaže Mohudin.

Dodaje da funkcionalni alkoholičari obično obavljaju sve svoje dužnosti bez problema uprkos omamljenosti alkoholom, a najčešće poriču da mnogo piju.

U stvarnosti, gotovo tri četvrtine alkoholičara čine funkcionalni alkoholičari.

Reklama

Američka književnica Kerolajn Nep, bivša alkoholičarka i autorka bestselera „Opijanje – Ljubavna priča“, napisala je kako su „pijane propalice i beskućnici samo izuzeci“, dok većina alkoholičara izvanredno funkcioniše u većini oblika svog života, svoj alkoholizam uspješno skriva i odbija da sagleda bezbrojne načine na koje alkohol pogubno djeluje na njihov život.

 

Izvor: Hina

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu