Connect with us

OSTALO

Kako odgovoriti na kompliment

Koliko često dobijate pohvale i kako reagujete na njih? Svako voli dobiti pohvalu ili priznanje od nekoga, ali vjerovatno je bilo dana kada ste primili kompliment ili pohvalu, ali ste se zacrvenili ili vam je bilo neugodno pa jednostavno niste znali na pravi način odgovoriti na kompliment. Iako bi u ovakvim trenutcima odmah najradije prešli na drugu temu razgovora, stručnjaci nam otkrivaju jedan trik koji moramo isprobati. 

Objavljeno

 


kompliment posao biznis ljudi

 

kompliment posao biznis ljudi

 

Komplimenti se mogu se dobiti od različitih ljudi. To mogu biti vaši zaposleni, prijatelji, pa čak i stranci. Zanemarivanje komplimenta dopušteno je samo ukoliko vam je osoba koja vam je udijelila kompliment jako neugodna i ne želite komunicirati s njom. U svim drugim slučajevima biste trebali odgovoriti na pohvale.  

Čak i ako mislite da ne zaslužujete kompliment sigurno griješite, a krivac za to je manjak samopouzdanja. Ako ste obavili neki posao i bili pohvaljeni, nemojte misliti da niste dostojni hvale, jer neko je primijetio vašu marljivost i trud. Neko vam je dao kompliment da izgledate dobro u toj bluzi, nemojte ga odbaciti tako što ćete reći da je bluza stara, da ste je nosili hiljadu puta, da nije originalna, da ste je kupili na rasprodaji i slično. Nije potrebno i niste dužni iznositi detalje. Dakle, ova bluza je na vama i ako je još uvijek nosite znači da vam ipak dobro stoji. Bilo kakva neslaganja s komplimentom trebalo bi odbaciti, prvo jer drugoj osobi šaljemo poruku da ne poštujete njeno mišljenje i procjene, odnosno dajemo do znanja da je uputila kompliment na krivu adresu, a drugo zbog vas samih s obzirom da je to rezultat niskog samopouzdanja koje vam ne dopušta ispravno odgovriti na kompliment.

Kako odgovoriti na pohvale

Kao što smo već spomenuli, na svaki kompliment se treba odgovoriti. Ako ne odgovorite na kompliment znatno rjeđe ćete ih dobijati, a sve zbog pogrešne reakcije.  

Reklama

Uobičajeni izraz „hvala na komplimentu“ je sasvim dovoljan i nemojte izmišljati nikakve izgovore ili nešto novo. Jednostavno se osmjehnite i pogledajte u oči sagovornika. Zauzvrat, možete takođe reći nešto ugodno za sugovornika ili ako je to vaš prijatelj možete se čak i našaliti na primjer: „Da samo znaš koliko sam napora uložio da bi zaslužio tvoju pohvalu“.  

Kao odgovor na kompliment, nikad nemojte govoriti negativno i nemojte se pravdati poput: „Ma nije to ništa“, „Bilo je usput“, „Ma to je staro“, „Ja ne mislim tako, jer…“ Ako se takve situacije često ponavljaju i vi uoporno mislite kako ne zaslužujete kompliment, zapišite ih. Pored svakog komplimenta napišite zašto mislite da ste ga zaslužiti. Tako možete shvatiti šta tačno podcjenjujete kod sebe, što može biti već prvi korak sa poboljšanju samopouzdanja. 

 

 

Privrednik.ba

 

Reklama
Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu