Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Bosna i Hercegovina pristupa Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi

Objavljeno

 


Sporazum o zaštiti šišmiša

SARAJEVO – Centar za krš i speleologiju Sarajevo pozdravio je odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS), koja je, kako navode u saopćenju, ranije ovog mjeseca usvojena na sjednici Predsjedništva BiH.

„Evropskoj porodici, bar kad je u pitanju zaštita šišmiša, konačno se priključuje i Bosna i Hercegovina. To je značajan dan za sve naučne radnike, istraživače i volontere koji djeluju u toj oblasti, a zajedno sa zaposlenicima u Odjelu za zaštitu okoliša Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, sudjelovali su u pripremi stručne i tehničke dokumentacije“, navodi se.

Naglašavaju da su evropski šišmiši vrlo važni za „ravnotežu u prirodi“, jer se uglavnom hrane letećim insektima koji su po pravilu štetni (noćni insekti), a od kojih neki mogu postati ozbiljne štetočine usjeva i šuma ili prijenosnici zaraznih bolesti na stanovništvo.

Bogatstvo vrsta šišmiša govori, kako ističu, i o bogatstvu biodiverziteta i „zdravlju“ prirode.

„U BiH ima 30 vrsta šišmiša, od kojih su neki otkriveni posljednjih godina. Koliko se pažnje poklanja istraživanju i zaštiti šišmiša u Evropi pokazuje podatak da, u okviru UNEP-a, postoji poseban Sekretarijat koji prati zaštitu putem Međunarodnog sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS). Tom sporazumu su pristupile gotovo sve evropske države, a u regiji samo još Srbija i Bosna i Hercegovina nisu“, navodi se.

 

Reklama

Izvor: Fena

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu