Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Održan „Banja Luka Tech Summit“

Objavljeno

 


Banja Luka Tech Summit – regionalno okupljanje preduzetnika, inovatora i kreativaca, u Banjaluku je donio globalne, lokalno primjenjive tehnološke trendove i ideje koji imaju za cilj unaprijeđenje života ljudi, ali i cjelokupnog privrednog i preduzetničkog ambijenta.

Događaj koji je u Banjaluci ugostio učesnike iz regiona i svijeta – Slovenije, Hrvatske, Makedonije, cijele Bosne i Hercegovine i Čikaga, je drugi ovakav događaj u Bosni i Hercegovini, a organizovan je na inicijativu i pod pokroviteljstvom organizacije WorldChicago, neprofitne organizacije koja promoviše građansku diplomatiju kroz programe koji povezuju zajednicu Čikaga sa svijetom. Ideja koja stoji iza organizacije ovih događaja je stvaranje ambijenta za rast i razvoj preduzetništva u regionu Balkana.

,,Želimo dati podstrek preduzetnicima, kreativcima, ljudima sa idejom, da ostvare svoje snove. Edukacija, razmjena i povezivanje glavni su ciljevi svega što radimo, ukljulujući i program razmjene koji organizujemo svake godine. Ja bih ovom prilikom pozvala ljude od 25 do 40 godina, posebno žene, da se prijave za Fellowship program, da iskoriste priliku za učenje i sticanje iskustva, provodeći mjesec dana u Čikagu, radeći u lokalnim firmama. Mislim da takva iskustva, osim što obogaćuju kako pojedinca i njegovo okruženje, stvaraju i mostove među kompanijama širom svijeta, uvezivanje, odnosno stvaranje mostova je naša misija i strast’’ izjavila je Peggy Parfenoff, predsjednica organizacije WorldChicago.

Tokom Banja Luka Tech Summita istaknuta je važnost tri teme – razvoja koncepta pametnih gradova, jačanja preduzetničkog duha i mentaliteta i umjetnosti (kao) biznisa. Tokom predavanja, te posebno tokom panel diskusija u kojima su učestvovali preduzetnici, stručnjaci, kreativci i praktičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine te cijelog regiona, istaknut je značaj tehnološkog napretka kroz edukaciju, povezivanje i razmjenu primijenjenih znanja i primjenjivih iskustava jer je za razvoj pametnih, korisnih i upotrebljivih tehnologija neophodno učešće ljudi. Posebno je naglašan značaj humanog pristupa primjeni i upotrebi tehnologija za razvoj društva i biznisa.

Učesnici Banja Luka Tech Summita, top menadžeri IT i tehnoloških kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu, predstavnici relevantnih institucija svih nivoa vlasti u BiH, te predstavnici organizacija koje promovišu i sprovode aktivnosti od interesa za lokalne zajednice i fokusiraju se na ekonomski razvoj i socijalnu pravdu, saglasni su da, ne samo Banjaluci, nego i cijeloj Bosni i Hercegovini tehnološki napredak treba biti jedan od primarnih pravaca djelovanja. Tehnologija označava napredak, olakšava život i unaprijeđuje i društvo i privredu.

WorldChicago je tokom drugog dana, uz pomoć i podršku lokalnih organizacija – kompanije Lanaco, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Qlab zajedničkog radnog prostora, za posjetioce iz Čikaga i sve koji su tokom prethodne tri godine bili dio Alumni programa WorldChicaga, pripremio radni program za jače povezivanje i planiranje daljih aktivnosti za jačanje regionalne i globalne saradnje u cilju unaprijeđenja života u lokalnim zajednicama. Tokom oba događaja, upućen je poziv preduzetnicima, onima koji to žele da budu i svima koji žele i mogu da, kroz svoj rad utiču na unaprijeđenje lokalnih zajednica u svim segmentima života, da se prijave na program razmjene putem web stranice http://www.worldchicago.org/, koji je otvoren do kraja aprila.

Reklama

Organizator Banja Luka Tech Summita – WorldChicago olakšava saradnju ljudima u svim oblastima kako bi se unaprijedila bezbjednost, ekonomski razvoj i socijalna pravda. Domaćin i partner događaja je Područna privredna komora Banjaluka. Partneri Banja Luka Tech Summita su Ministarstvo inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država – Kancelarija za obrazovanje i kulturu (State Department – Bureau Of Educational And Cultural Affairs), AmCham – Američka privredna komora u Bosni i Hercegovini, Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci, CERK – Centar za razvoj karijere, LANACO i Qlab otvoreni radni prostor. Medijski partneri su Radio televizija Republike Srpske i Nezavisne novine. PR partner je agencija PRIME Communications.

 

Izvor: Frontal.ba

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu