Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

S ovom rečenicom rado biste otišli do šefa, priznajte

Objavljeno

 


‘Zbog prekomjernog rada dugoročno opada produktivnost’, rečenica je s kojom bi vjerojatno mnogi rado otišli do svoga šefa.

Prekomjerni rad je loš za produktivnost.

Ko radi fizičke poslove, previše se umara i dovodi se do opasnosti od povreda.

Ko radi posao s ljudima, postaje razdražljiv.

Ko radi intelektualne poslove, osjeća zasićenje i gubi na kreativnosti.

Osim toga, umor se kumulativno zbraja, pa što više prekovremenih sati radite, to se smanjuje produktivnost.

Reklama

Pa zašto onda, već decenijama intelektualne poslove rade ljudi čija je satnica 60 sati sedmično? Zato što su ti poslovni odlično plaćeni, i oni koji ih obavljaju prećutno su se odricali privatnog života.

Kolumna Džeka Surovjeckog otkriva zašto poslodavci umjesto jednog radnika koji radi 60 sati ne uzmu dvojicu koji bi radili po 30 sati sedmično, što bi se činila kao jednostavna matematika. Surovjecki u svojoj kolumni u Njujorku tvrdi kako je dvoje ljudi skuplje zaposliti zbog svih doprinosa na platu, ali i troška samog radnog mjesta (sredstava za rad, telefona, stola…).

U realnosti, kod specijaliziranih poslova svaki radnik ima indivudualna znanja.

Osim toga, kada bi dva radnika obavljala jedan posao “popola”, gubili bi vrijeme na prenošenje informacija: jedna osoba zna jednu stvar, a druga drugu, a uvijek postoji šansa da neko svom kolegi ne prenese sve bitne informacije. I ta se znanja nikada ne “sastanu u jednoj glavi”.

Više radnika znači i puno više utrošenog vremena za upravljanje tim radnicima. Zamislite kompaniju koja je jedan dan imala pet, a već slijedeći 35 radnika. Koliko će sati sedmično biti potrošeno na sastanke i dogovore?

Kako timovi rastu, treba razraditi i hijerarhiju komunikacije ali i kontrole koje takođe zahtijevaju puno vremena. I na koncu, timovi se razbijaju na manje jedinice, i treba naći ljude čiji će posao biti upravljati ljudima u svom odjelu.

Reklama

 

Ljeto ih izluđuje

Surovjeckog najviše izluđuje situacija koju Amerikanci doživljavaju kada posluju s kolegama iz Evrope: prema američkom shvaćanju, ljeto doslovce treba otpisati kada je u pitanju biznis. Naime, višesedmični godišnji odmori uobičajeni u Evropi Amerikancima su potpuno neshvatljivi, jer većini njih koji rade jako dobro plaćene poslove većina dana godišnjeg odmora propadne jer ih ne stignu iskoristiti.

Svojim sunarodnjacima Surovjecki zamjera mantru po kojoj bez razmišljanja prihvate svaki radni zadatak koji im poslodavac ponudi. A korištenje godišnjeg odmora je dobar, stari evropski običaj, jer autor i sam primjećuje kako se nakon godišnjeg odmora ljudi na posao vrate puni svježih ideja.

 

Banke ograničavaju broj radnih sati

Reklama

Previše prekovremenog rada u bankarskom i financijskom sektoru u svijetu polako ide u istoriju. Prošlog oktobar, Goldman Saks je mladim analitičarima rekao da ne rade subotom, a svim analitičarima da ne rade više od 70 ili 75 sati sedmično. Prije nekoliko sedmica, u “Bank of America” su analitičarima rekli kako se očekuje da koriste četiri dana odmora mjesečno, a prošle sedmice banka “Credit Suisse” je poručila svojim analitičarima da se ne očekuje da subotom dolaze u kancelarije.

 

Izvor: Poslovni.hr

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu