Connect with us

OSTALO

Bilja Krstić na radionici za muzičke talente u Banjaluci

Objavljeno

 


BANJALUKA – Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić otvorio je u Banjaluci Muzičku radionicu tradicionalnog pjevanja, koju vodi muzička umjetnica Bilja Krstić, ističući da je mladima koji imaju talenta potrebno omogućiti da uče od najboljih.

Talić je izrazio zadovoljstvo jer je imao priliku da otvori ovu radionicu, te da vidi sa koliko ljubavi i energije Krstićeva sa svojim asistentom Natašom Mihaljinac djeci pruža nova znanja.

“Lijepo je što imamo toliko talentovanih učenika koji žele da se usavršavaju u muzici. Vjerujem da će ove radionice zaživjeti i privuće mlade i iz ostalih dijelova Republike Srpske”, rekao je Talić.

Krstićeva je ocijenila da ima mnogo talentovane djece za pjevanje i u Srbiji i u Republici Srpskoj, te istakla da je veoma važno to što oni žele da njeguju tradicionalnu muziku.

“Ako krenete bilo kojom rekom uzvodno, stići ćete do izvora. Tako je i sa narodnom muzikom. Izvor mali, a obale široke. Od nekoliko kapi nastale su moćne bujice. Od nekoliko tonova nastala je izuzetna muzika, posebna i prepoznatljiva, pravljena za dušu instiktom i srcem, koju je poslao neko sa izvora”, rekla je Krstićeva.

Ona je dodala da pjevajući tradicionalne pjesme ostvarujemo komunikaciju sa precima.

Reklama

Muzička radionica se održava u Muzičkoj školi “Vlado Milošević”, a direktor ove škole Damir Jovanić istakao da je dvodnevna radionica organizovana u okviru Festivala folkora i da je velika čast sarađivati sa Biljanom Krstić koja je jedan od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja.

Muzička radionica “Od izvora do stilizacije” privukla je darovite učenike muzičkih škola iz Banjaluke, Doboja i Dervente, ali i profesore sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

 

Izvor: Srna

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu