Connect with us

OSTALO

Kako izgraditi lični stil?

Objavljeno

 


Svakoj osobi svojstven je određen stil koji se ispoljava u različitim sferama života. Lični stil pojedinca dolazi do izražaja kada je riječ o oblačenju i izboru garderobe, ali i životnim navikama, muzičkom ukusu, ishrani i slično.

Kada je riječ o odijevanju, postoje brojni stilovi koji su se vremenom afirmisali i bivali prihvaćeni od strane šire društvene populacije. U tom pogledu poslednja verzija stila koja je široko prihvaćena i popularna se još i naziva moda. Primećuje se da se ljudi često oblače u skladu sa aktuelnom modom odnosno usvojenim obrascima odijevanja. Moda se često proširuje i na obuću, modne detalje, kozmetičke proizvode koji se koriste i uopšte imidž koji određena osoba gradi i manifestuje.

Prema tome, nerijetko se dešava da se veliki broj mladih ili uopšte pripadnika jedne društvene grupe oblače isto i uniformisano, pri čemu ne dolazi do izražaja njihova individualnost i kreativnost. Uniforme su nešto što treba da bude vezano za posao, a kada je riječ o vašem privatnom životu dozvolite sebi određenu dozu kreativnosti. Ovo je i najčešća zamka u koju možete upasti kada je riječ o izgradnji ličnog stila. Ukoliko želite da ostavite dobar utisak i budete prepoznatljivi, budite slobodni da istupite izvan okvira i eksperimentišete. Kada je riječ recimo o mlađoj populaciji i onome što studenti nose, većina tinejdžera se opredeljuje za konvencionalne i već široko dostupne modne brendove kao što su Nike, Adidas, Tommy Hilfiger, Replay, Zara i slično. Međutim, postoji veliki broj novih i visoko kvalitetnih brendova koji tek osvajaju tržište i mogu biti odličan izbor ukoliko želite da se razlikujete od gomile i budete originalni, primer takvog brenda je Superdry. Ova engleska robna marka sve više uzima maha i na domaćem tržištu i odlikuje se visokim kvalitetom i živim bojama prisutnim u svim kolekcijama.

Postoje brojni obrasci i afirmisani pravci stilova odijevanja. U tom pogledu veoma je važno da izaberete onaj koji odgovara vašem karakteru i životnim navikama. Treba uzeti u obzir i da stil odijevanja treba da prati profesiju kojom se bavite i da odgovara vašim mogućnostima. Izdvajamo samo neke od stilova koji su vam na raspolaganju:

Sportski stil odijevanja

Ovo je pravi stil za vas ukoliko uživate u nošenju dukseva, volite da na sebi imate poslednji model udobnih patika za šetnju i često to kombinujete sa pamučnom trenerkom. Ovaj stil ide uz osobe koje vode aktivan i brz život i veoma im je važno da garderoba koju nose pruži maksimalnu podršku takvim životnim navikama. Uz sportski stil često ide u poneki gedžet poput pametnog sata ili velikih slušalica za slušanje omiljene muzike dok šetate gradom ili džogirate pored reke. Ovaj stil takođe pruža širok raspon mogućnosti, pa osim dominantno sportske garderobe možete duks sa kapuljačom bez problema da uklopite uz dobar džins i patike, a u zimskim danima čizme ili kanađanke.

Opušteni (kežual) stil odevanja

Dobar džins, jednobojna majica, kvalitetne klasične patike su nešto što odlikuje ovaj stil. U svakom slučaju dobar komad košulje i kožna jakna mogu samo da upotpune opšti utisak. Osobe koje biraju ovaj stil odijevanja preferiraju prije svega da se osećaju udobno u svojoj garderobi i da u njoj mogu bez većih problema da provedu veći dio dana i savladaju sve dnevne izazove. Sa ovim stilom treba biti oprezan, jer nije baš uvijek ono što vam se čini udobnim i ono što je najbolje obući u datoj prilici. Nemojte nikada kombinovati sportske patike za trčanje sa pantalonama iako se to čini kao kompromis koji će vam donijeti udobnost.

Reklama
Elegantni (sofisticirani) stil odijevanja

Ovaj stil odlikuju dobri i kvalitetni krojevi, umjerene boje i osnovni komadi odjeće poput kvalitetnih pantalona, košulja, sakoa, polo majica i suknji i haljina kada su žene u pitanju. Dakle, sa ovim stilom ne možete da pogriješite, a da biste iskoristili njegov pun potencijal bilo bi dobro da prednost dajete kvalitetu naspram kvantiteta. Ako posjedujete par visoko kvalitetnih pamučnih bijelih košulja to će biti mnogo bolje nego da imate pet pari karirarnih košulja kupljenih na akcijskoj promociji u lokalnoj prodavnici.

Kako biste uspjeli da izgradite svoj lični stil najpre je neophodno poći od osnovnih pravila dobrog odijevanja. U nastavku navodimo one koje svakako treba imati u vidu.

Osnovni principi dobrog stila odevanja

Izaberite odjeću koja odgovara datoj prilici i trenutku – Vodite računa da u svakoj prilici budete primjereno odjeveni, ali da se istovremeno u izabranoj kombinaciji osjećate prijatno. Vjerovatno nije najbolji izbor obući košulju i pantalone ukoliko idete na izlet sa prijateljima, a isto tako sportsku trenerku ne treba nositi na prvom izlasku sa djevojkom. Ovo je osnovni princip koji treba usvojiti ukoliko želite da vas prepoznaju po dobrom stilu oblačenja.

Odaberite pravu veličinu za sebe – Ovo je greška koja se najčešće pravi. Strogo vodite računa da uvijek nosite garderobu u svojoj veličini. Dakle budite oprezni kod kupovine džinsa ili pantalona, kako ne bi kupili previše široki ili uski model, dužina već treba da se podrazumijeva. Takođe, prilikom odabira košulja i odijela posebno vodite računa jer čak i najbolje odijelo može izgledati potpuno drugačije ako vam ne odgovara svojom veličinom.

Uklopite boje – Ovaj princip bi trebalo poštovati međutim kada je riječ o bojama uvek postoji izvjesna doza prostora za eksperimentisanje. Dobro je poznato da svijetle farmerke možete jako dobro uklopiti sa tamnom košuljom. Sa druge strane, braon cipele mogu u velikoj mjeri da podignu opšti utisak jednog teget odijela, posebno ako je riječ o svjetlijoj nijansi kože koja je dobro uparena sa kvalitetnim kaišem. Univerzalni komadi su nešto što će vam zasigurno olakšati kombinovanje, a u tom smislu izdvajamo kožne bijele patike koje bi trebalo da obavezno imate u svom ormaru. Nakon što ovladate osnovnim kombinacijama možete pokušati i sa alternativnim stilovima i hrabrijim spajanjem boja koje djeluju nespojivo.

Uskladite detalje sa odjećom koju nosite – Često detalji mogu u velikoj mjeri da poboljšaju stil i stave akcenat na određeni komad garderobe koji inače ne privlači preveliku pažnju. U tom smislu dobar sat može znatno da poboljša vaš stil, ili recimo dobro uklopljena marama, broš ili nakit. Nezaobilazan detalj u ljetnjim mjesecima su kvalitetne naočare za sunce. Kada je ovaj komad aksesoara u pitanju nemojte štedeti, investirajte u dobre naočare jer ćete onda biti u prilici da ih nosite dugo i u svim situacijama.

Reklama

Vjerujte svom osjećaju – Za izgradnju autentičnog stila ovo je veoma važno. Jedno od osnovnih mjerila kvaliteta stila odijevanja jeste sam subjektivni osjećaj prilikom nošenja odabranih kombinacija. Jednostavno, ako se dobro osjećate kada nosite određeni komad garderobe to će okruženje vrlo lako primijetiti i vaše samoupouzdanje će učiniti da izgledate još bolje i upečatljivije. Napravite eksperiment ako osećate da nešto možete da iznesete i sigurno ćete na ovaj način ”pokupiti bodove” za neku smjelu i originalnu kombinaciju.

 

Izvor: Kapitalmagazin.rs

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu