Connect with us

PRAVO

“Pada” zatezna kamata u Srpskoj

Objavljeno

 


BANJALUKA – “Pada” zatezna kamata u Republici Srpskoj. Sa 0,05 odsto biće snižena na 0,03. To je glavna novost koja stoji u prijedlogu Zakona o zateznoj kamati, koji će se naći pred poslanicima.

Zatezna kamata će se obračunavati tako što će se stopa od 0,03 odsto množiti brojem dana zakašnjenja, a potom dobijeni iznos množi se sa iznosom glavnog duga.

Osim privrednicima i običnim građanima ostajaće više para u džepu ukoliko kasne sa plaćanjem računa.

“Ova kamata se primjenjuje u novčanim obavezama u poslovnim transakcijama i u ostalim ukoliko nije nekim posebnim zakonom predviđena druga kamatna stopa, kao što je to recimo poreska. Ova kamata je opšta kamata. Ovaj zakon je legs generalis u pogledu visine kamate ukoliko nekim drugim zakonom nije propisana posebna kamata”, kaže Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finasija Srpske za fiskalni sistem.

U prijedlogu zakona koji je pripremilo Ministarstvo finansija, a koji pred poslanike ide po hitnom postupku, piše i da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.

Glavni razlozi za smanjenja visine stope zatezne kamate su povećanje likvidnosti privrednih subjekata, kao brže i lakše izmirenje glavnog duga.

Reklama

“Kada je opozicija predlagala sličan zakon, prije godinu dana, odbijeni smo”, kaže Miladin Stanić, poslanik SDS i član skupštinskog odbora za finansije i budžet.

Podržaćemo zakon, ali imamo spreman i amandman koji se odnosi na godišnji iznos zatezen kamate.

“Mogla je ići i varijanta osam odsto na godišnjem nivou plus Euribor i taj zakon bi trajao dugo vremena. Znači ne bi podrazumjevao stalne promijene, jer očigledno da se iz EU najavljuje poskupljenje novaca, tako da očekujemo da će nešto i kamate bankarske rasti”, kaže Stanić.

Usvajanje ovog zakona povećalo bi brzinu opticaja novca, a to je u situaciji izražene nelikvidnosti neophodno.

Veći protok smanjuje potrebnu količinu novca u opticaju, kojeg očigledno nema u našem platnom prometu, stoji u obrazloženju prijedloga zakona.

 

Reklama

Izvor: ATV

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu