Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Banjaluka počinje izradu akcionog plana „Zelenog grada“

Objavljeno

 


Banjaluka

Grad Banjaluka će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana „Zelenog grada“ što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić otvarajući ekološko-turistički festival „Dani Vrbasa“.

On je naveo da će izrada tog plana početi idućeg mjeseca i da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na vodu, zaštitu voda, problem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj.

Govoreći o manifestaciji „Dani Vrbasa“, Radojičić je rekao da gradska administracija podržava ovakve programe i da će Grad i u budućnosti podržati sve manifestacije posvećene zaštiti životne sredine, ekologiji i turizmu.

On je pozvao nevladine organizacije, udruženja građana i javne ustanove da pripreme kvalitetne projekte i da apliciraju za sredstva iz posebne linije gradskog budžeta za finansiranje turističkih programa i projekata.

„Trebaju nam samo dobre ideje i partneri“, istakao je Radojičić.

Govoreći o aktivnostima na zaštiti vodotoka Vrbasa, Radojičić je kazao da je završen rad na izradi plana zaštite od poplava, koji je rađen u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

Reklama

„Ove godine počinjemo sa realizacijom prve faze ovog plana, a to je zona od granice Banjaluke i Laktaša do ušća Široke u Vrbas gdje će se raditi na vodozaštiti, s tim da je potrebno urediti cijelo područje koje se pokazalo kritičnim u katastrofalnim poplavama 2014. godine“, kazao je gradonačelnik.

 

Izvor: Banjaluka.rs.ba

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu