Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Ulazite u preduzetništvo? Ovo su koraci do poslovnog plana koji će donijeti uspjeh

Objavljeno

 


Jeste li jedna od onih koja je započela realizaciju nekog projekta i odustala? Mnoge se osobe bore ostati ustrajne, međutim to im predstavlja veliki izazov. Možda samo plan za ostvarivanje nije bio dovoljno dobar. Mi znamo korake uz koje bi put do uspjeha mogao biti lakši.

Svako je iskustvo na preduzetničkom putu vrijedno, no morate imati na umu da se okolnosti mijenjaju brzinom munje i biti svjesni da ono što je bilo pravilo u prošloj ili pretprošloj deceniji danas više ne vrijedi. Tako će vam svaki savjet već godinama uspješnih preduzetnika biti vrijedno znanje, ali budite oprezni, novo doba otvara širu paletu mogućnosti, alata i dostupnog znanja. Iskoristite to!

Ako imate ideju, prvi korak već je odrađen. Sljedeći je važan korak pisanje poslovnog plana. Nećete morati ispisivati desetine stranica, ispunjavati gomilu birokratskih obrazaca i zaplesti se u moru pravnih nejasnoća. Pisanje poslovnih planova od pedeset stranica stvar je prošlosti. Danas postoje savremeni poslovni planovi na koje ćete utrošiti mnogo manje vremena, a dobiti jednako dobar rezultat. Preduzetnici u usponu posebno bi se mogli oduševiti jednim od najmodernijih alata za pisanje poslovnog plana – The Business Model Canvas.

Riječ je o poslovnom modelu koji će poslužiti kao početni prijedlog za razvoj novih poslovanja. Tačnije, to je vizualni grafikon s elementima koje mora sačinjavati svaki poslovni plan. Vizualni grafikon pruža mogućnost da na papir ispišete svoje ključne partnere, aktivnosti, resurse, procjene o svojim kupcima, kanale kojima želite dolaziti do novih klijenata, troškovnik te procjenu prihoda i rashoda.

Iako će vam možda u početku trebati pomoć, bitno je znati da pisanje poslovnog plana nije samo nužnost koju je potrebno odraditi zbog banaka i potencijalnog odobravanja kredita. Poslovni plan će biti važan i vama jer će iz njega biti vidljivo koliko je vaša poslovna ideja održiva. Baš kao što smo spomenuli na početku teksta, jasno je da su brojne poslovne ideje propale upravo zbog nekvalitetno razrađenog poslovnog plana.

Kako će vam poslovni plan pomoći?

Reklama

Budući da u poslovnom planu ispisujete niz segmenata ključnih za vaše poslovanje, vrlo brzo postaće jasno treba li vam financijska potpora za realizaciju vaših ideja. Tako ćete, prije nego što krenete koracima preduzetnika, biti usmjereni prema traženju izvora kapitala. Ako u startu svog poslovanja niste u mogućnosti sami uložiti novac raspitajte se za druge modele u vašoj sredini koji uključuju finansijsku potporu preduzetnicima početnicima.

Pisanje poslovnog plana bit će svojevrsno upozorenje za pridržavanje redoslijeda. Shvatite li već na početku da morate tražiti financijsku pomoć, uštedjet ćete vrijeme – jer se onda već u startu možete ozbiljno informisati o dostupnim izvorima financiranja.

Pitanja na koja u trenutku pisanja poslovnog plana morate odgovoriti:

1. Koji problem rješava moj proizvod ili usluga?
2. Ko su moji klijenti?
3. Kako ću doći do njih i prodati svoj proizvod ili uslugu?
4. Koliko je veliko tržište kojem se obraćam?
5. Ko je moja konkurencija i što će biti moja prednost pred njima?
6. Znam li kako posložiti operativne poslove u trenutku kad moja kompanija počne rasti?
7. Koje su prijetnje i rizici za moje poslovanje?

Osim svih smjernica, savjeta i uputstava kako do poslovnog uspjeha, biće važna još jedna ključna stvar. Iako je intuicija česta tema rasprava, ali i naučnih istraživanja u psihologiji i nije točno definisana – svi ju imamo. Ona je često moćno oružje i nemojte zaboraviti da će vjera u vlastite sposobnosti i poslovni uspjeh biti glavni motivator na ostvarenju cilja.

 

Reklama

Izvor: zadovoljna.hr

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu