Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Samit 100 biznis lidera – Kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju

Objavljeno

 


Sedmi Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope, čija je ovogodišnja glavna tema digitalna transformacija, svečano je otvoren jučer u Beogradu.

Tokom dva dana Samit100 okuplja stručnjake i ministre regiona koji će govoriti na najrazličitije teme, poput mobilnosti rada, energetske održivosti, perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, kao i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope. Glavna pitanje Samita 100 je kako iskoristiti 4 industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti „kvantni“ skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona.
Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je na otvaranju Samita 100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da vjeruje da cijeli region uključivanjem u procese digitalne transformacije može da postane „region pobjednika“.

„Čvrsto vjerujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i cijelog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svijetom“, izjavila je Brnabić. Dodala je i da cijeli region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu.

“Zajedničkim naporima možemo da učinimo da cijeli region bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije”, izjavila je predsjednica UO Samita100 Stanka Pejanović na otvaranju. Ona je dodala da je potrebno sinhronizovano djelovanje privrede i školstva kako bi djeci u regionu omogućili da budu dio svjetske ekonomije, ali i da bi imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.

Na panelu koji je posvećen digitalnom dijalogu u okviru prvog dana SAMITa 100 biznis lidera rečeno je da će investicije privrednika u digitalnu transformaciju imati trajnu vrijednost pošto će sve više biti izražena u društvu, kao i da u tom procesu nema povratka nazad.

Jedna od uvijek značajnih tema na Samitu 100 je tema olakšavanja trgovine u regionu. Na panelu na kojem su učestvovali ministri iz zemalja regiona čulo se i da postoje vrlo jasni akcioni planovi koji se sprovode i koji će u narednom periodu omoćiti harmonizaciju priznavanja dokumenata i certifikata zemalja regiona, kao i zajedničke kontrole na granici koje su usmjerene na skraćivanje vremena i smanjenje troškova spoljne trgovine.

Reklama

Učesnik panela, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović ocijenio je da su granice i carinske barijere velika prepreka za unaprijeđenje saradnje. “Pitanje digitalizacije je pitanje slobodnog prometa roba bez posrednika. Takozvani fri-kargo je u ekspanziji, a mi zaostajemo kao region i kao BiH. To je budućnost i vjerovatno će i zaključci ovog Samita biti o tome da region treba da odgovori i na ove izazove koji su tu pred nama”, izjavio je Šarović, dodavši da je slaba infrastruktura najveća smetnja razvoju regiona.

Inicijator i organizator Samita100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera (SAM) uz podršku Udruženja menadžera Slovenije (ZM), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), i ostalih biznis partnera iz regiona – Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH.

Ovaj događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država iz regiona. Samit100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unaprijeđenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.

 

Privrednik

Reklama

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu