Connect with us

NAUKA

Cijeli svijet iščekuje „7 minuta straha“: NASA-ina letilica InSight slijeće na Mars

Objavljeno

 


Naučnici decenijama proučavaju Mars te zahvaljujući brojnim dosadašnjim istraživanjima puno toga znamo o hemijskom sastavu površine, atmosferi i vremenu na Crvenoj planeti, no još nemamo nikakvih podataka o tome šta se nalazi ispod površine. Ako velika NASA-ina svemirska misija koja se priprema skoro 10 godina prođe bez problema, trebali bi saznati nešto više o unutrašnjosti ove planete.

Prije pola godine lansirana je raketa s robotskom letilicom InSight koja bi večeras (oko 21 sat po našem vremenu) trebala sletjeti na Crveni planet, nakon čega će početi s istraživanjem. Decenija pripreme i pola godine putovanja na kraju će stati u, kako to naučnici zovu, „sedam minuta straha“, koliko je potrebno od kad letlica uđe u atmosferu Marsa do njenog slijetanja.

Je li misija uspješna to nećemo saznati odmah, već s osam minuta zakašnjenja pa kada lnSight već bude na površini Marsa (nadajmo se da neće biti problema pri slijetanju), na Zemlji ćemo još pratiti njegovo približavanje atmosferi.

Reklama

Slijetanje na Mars, nije teško zaključiti, neće biti niti malo lako ni jednostavno i ne smije biti greške. Letilica bi trebala ući u atmosferu brzinom od čak 20-ak tisuća km/h, pri čemu bi ugao ulaza trebao iznositi tačno 12 stepeni. Letilica je opremljena posebnim toplinskom štitom koji bi je trebao zaštititi prilikom ulaska u atmosferu. Oko tri i po minute nakon ulaska u atmosferu, otvorit će se padobran koji će dodatno usporiti letilicu, a ubrzo nakon toga aktiviraće se eksploziv koji će uništiti toplinski štit.

Desetak sekundi poslije iz letilice bi trebali izaći „noge“ za slijetanje (na sličan način na koji avion prije slijetanja spušta točkove), nakon čega slijedi još oko dvije minute pada s padobranom – pri tom padu kapsula će imati još jedan zaštitni omotač koji će otpasti 45 sekundi prije slijetanja i tada će se aktivirati raketni motori za slijetanje.

Brzina bi se od početnih 20 hiljada km/h trebala smanjiti na 10 km/h tako da bi InSight trebao bezbrižno sletiti na površinu Crvene planete – naravno, ako cijeli postupak slijetanja prođe bez greške i letilica preživi 7 minuta straha.

Ako i kada letilica uspješno sleti, do početka prvih istraživanja proći će još 2-3 mjeseca, naglašavaju iz NASA-e, a do tada će se pratiti stanje sredine te će se fotografisati teren oko letilice.

 

Izvor: Zimo / CNN

Reklama

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu