Connect with us

NAUKA

Turski naučnik OTKRIO uzrok raka i „nagrađen“ ZATVOROM

Objavljeno

 


Turski naučnik Bulent Sik osuđen je na 15 mjeseci zatvora jer je otkrio veze između toksičnog zagađenja na zapadu Turske i opasnosti od dobijanja raka, zato što je, kako je sud naveo, otkrio „poverljive informacije“.
Sik je prošle godine saopštio rezultate naučne studije koja je sprovedena od 2011. do 2015. godine za tursko Ministarstvo zdravlja, a prema kojoj je utvrđeno da toksičnost tla, vode i hrane povećava rizik od dobijanja raka u nekoliko turskih provincija na zapadu.

Naučnik je napisao nekoliko članaka na tu temu u listu Džumhurijet pošto je uvidjeo da vlasti nisu preduzele nikakve mjere.

Sik, koji je na slobodi jer je uložio žalbu na presudu, izjavio je da studija jasno ukazuje da su toksični resursi vode.

„Sudska odluka pokazuje da se mogu sakriti rezultati jedne studije koja se direktno odnosi na javno zdravlje. To je neprihvatljivo“, izjavio je on.

 

Izvor: BIZLife / Beta

Reklama

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu