Connect with us

OSTALO

Koncesija „Super-petrolu“: Pumpe i odmorište gradi jedan od najbogatijih u BiH

Objavljeno

 


Odmorište

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je preduzeću „Super-petrol“ iz Banjaluke koncesiju na izgradnju, korištenje i održavanje odmorišta Lužani na autoputu Banjaluka – Gradiška s pratećim sadržajima i benzinskim stanicama na period od 30 godina.

„Koncesionar je dužan u korist budžeta RS uplatiti 134.473 KM, koje se uplaćuju prilikom zaključenja ugovora o koncesiji. Visina koncesione naknade za pravo korištenja predmeta koncesije iznosi dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti“, stoji u odluci Vlade RS, koja je objavljena u „Službenom glasniku“ i koja je stupila na snagu.

Kako je ranije objelodanjeno, cilj je da se na ovom autoputu obezbijede prateći uslužni objekti u kojima će se pružati usluge vozačima i putnicima, poput benzinskih stanica, trgovine, restorana, sanitarnih prostorija, parkinga i slično.

Na taj način im se omogućava bezbjedna i udobna vožnja i zadovoljavanje njihovih potreba za gorivom, odmorom, jelom, pićem, te pruža mogućnost korištenja dostupnih informacija.

Prateći uslužni objekti na predmetnoj lokaciji gradiće se sa obje strane autoputa, a procijenjena vrijednost iznosi 4,2 miliona maraka.

U „Super-petrolu“ nisu htjeli da nam otkriju kada bi se moglo početi s radovima te su nas zamolili da za te informacije sačekamo nekoliko dana, dok se i zvanično ne potpiše ugovor s Vladom RS.

Reklama

Inače, vlasnik ove kompanije je Veljko Đukić, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji.

Firma posjeduje šest benzinskih stanica, skladišta, terminale te hotel i svadbeni salon „Braća Đukić“ u Drugovićima, kod Laktaša, a godišnji promet se mjeri stotinama miliona maraka.

Ovo je prvo od tri odmorišta koja će u narednom periodu biti izgrađena u Republici Srpskoj, a preostala dva, kako nam je rečeno u „Autoputevima RS“, gradiće se na autoputu Banjaluka – Doboj, gdje je za to obezbijeđen prostor.

„Jedno odmorište je predviđeno na lokaciji Brkića voda, a drugo u blizini Laktaša“, rečeno nam je u ovom javnom preduzeću.

Vlada je još 2010. godine utvrdila javni interes za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta Lužani, a pribavljeno je mišljenje Pravobranilaštva RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, „Autoputeva RS“ i opštine Gradiška.

Dionica autoputa Banjaluka – Gradiška, koja je u saobraćaj puštena 2011. godine, duga je 32 kilometra, a ima četiri petlje i dva tunela.

Reklama

Očekuje se da će izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške između BiH i Hrvatske, za šta je u toku tender, on u potpunosti zaživjeti.

 

Izvor: Nezavisne novine

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu