Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Mrijestilište Mirotinj bogatije za 700.000 pastrmske mlađi

Objavljeno

 


Poribljavanje

U cilju očuvanja ribljeg fonda, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici svake godine poribe sve otvorene vodotoke u hercegovačkoj regiji. Iz vlastitog mrijestilišta “Mirotinj”, sliv rijeke Trebišnjice i drugi vodotoci, u ovoj godini, bogatiji su za više od sedamsto hiljada komada pastrmske mlađi. Takav vid očuvanja ribljeg fonda u vodotocima jedinstven je u Republici Srpskoj.


Iza proizvodnje mlađi autohtonih salmonidnih vrsta, na vodama Trebišnjice, stoji iskustvo duže od pedeset godina. Intenzivirano je izgradnjom hidroenergetskih objekata, kada su presječeni riblji prirodni migratorni putevi.

– Značaj toga mrijestilišta i ribogojilišta je da mi i moralno i nekim vodoprivrednim dozvolama poribljavamo kompletan sliv rijeke Trebišnjice, s tim što se jedan dio ubaci u Zalomku i nevesinjski plato – priča Gordan Mišljević, direktort ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d.

Na osnovu iskustva, izdefinisane su vrste koje je moguće mrijestiti u kontrolisanim uslovima i koje pripadaju slivu, i zaokružen kompletan proizvodni ciklus.

– Sve je tu, od proizvodnje ikre, mlađi, pa do reproduktivnog jata, gdje se vrši selekcija matičnih jedinki za zaokruživanje tog procesa – napominje Zdravko Miljanović, vodeći inženjer u ribogojilištu.
Mrijest u kontrolisanim uslovima, počeo je u drugoj polovini oktobra. Do polovine januara, biće proizvedeno više od milion komada pastrmske ikre.

– Vidjećemo kako će se ona ponašati, s obzirom da je u tih pedeset godina introdukovano mnogo vrsta koje nisu salmonidne i nikada nisu živjele u Trebišnjici, pokušaćemo da joj vratimo stari sjaj na nekim salmonidnim vrstama – dodao je Mišljević.
Zahvaljujući hidrološkim uslovima, poribljavanje vodotokova od Kalinovika do Trebinja, urađeno je više od trideset puta. Posljednje, u ovoj godini, uslijediće za nekoliko dana.

Reklama

 

Izvor: RTRS

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu