Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Amerikanac za prvi biznis odabrao Trebinje

Objavljeno

 


Pivo

Endru Manford, Amerikanac iz Kanzasa, otvorio je u Trebinju prvu pivaru zanatskog piva, u kojoj će se i proizvoditi i piti pivo, a za početak planira proizvodnju od 4.000 litara mjesečno.

Kaže da je prije dvije godine prvi put turistički posjetio Trebinje, zatim se vratio naredne godine ponovo, a u februaru ove godine se preselio u ovaj grad zato što ga je odmah zavolio i odlučio u njemu nastaviti život.

„Prelijep grad, ovdje mi je jako lijepo i shvatio sam da mogu ovdje da živim i da proizvodim pivo zato što sam već deset godina hemijski inžinjer i radio sam u farmaceutskoj industriji. Znam praviti dobra piva i, kako sam primijetio, u Trebinju nema pivara“, rekao nam je na otvaranju Pivare OZ, kako ju je nazvao po čuvenom filmu „Čarobnjak iz Oza“.

Kaže da mu je još na fakultetu pivarstvo bilo hobi kojim se bavio kod kuće, a sada ima planove da od toga živi.

Zasad će, objašnjava Endru, praviti i prodavati četiri vrste zanatskog – kraft piva, dva svijetla i dva tamna, koja pravi bez ikakvih aditiva i konzervansa, na potpuno prirodan način, a procenat alkohola se kreće od 4,6 do 6,8, dok i okusi i mirisi stvaraju različite užitke, zavisno od osobe.

Reklama

„Meni je poznato da je Trebinje vinski kraj i da je teško gostima nametnuti pivo, ali garantujem izvanredan kvalitet, koji je dosta drugačiji od industrijskih piva koja se ovdje konzumiraju, a sve sirovine, ječam, pšenicu i kvasac, nabavljam gotovo sa svih strana svijeta, mada najviše iz Njemačke, Amerike i Češke, ali i iz Velike Britanije“, kaže Endrju i uz osmijeh dodaje da je jedini trebinjski sastojak voda.

Kaže da mu je za pivo potreban specifično obrađen ječam koji se ne može koristiti direktno sa polja, ali kada bi u Trebinju našao nekog uzgajivača koji ovu žitaricu zna tako obrađivati, pokušao bi i sa domaćom sirovinom.

Ne brine ga konkurencija, za koju zna da ima postrojenja u blizini Trebinja, jer su to potpuno različiti proizvodi od njegovog piva, a očekuje narudžbe i trebinjskih, ali i ugostitelja iz okolnih gradova, koji su, zajedno sa brojnim turistima i građanima Trebinja, prisustvovali zvaničnoj prezentaciji organizovanoj proteklog vikenda.

Već prve večeri su ga poznate trebinjske pivopije prozvale čarobnjakom iz Oza – za pivo.

Endru Manford za dvije sedmice ima i prvu festivalsku prezentaciju svoga piva u Mostaru, a u januaru u Sarajevu, na festivalima kraft piva.

„Ovo su samo kratkoročni planovi, jer, ako sve bude išlo po planu, na proljeće planiram proširiti asortiman na još dvije vrste točenog piva“, dodaje Endru, koji kaže da ima u planu da pravi i vrstu piva pilsner, na koju su naviknuti ljudi u ovim krajevima.

Reklama

 

Izvor: Nezavisne novine

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu