Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

EU planira da do 2050. godine bude klimatski neutralna

Objavljeno

 


Evropska komisija založila se da Evropska unija ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, što traže naučnici kako bi se izbjeglo katastrofalno globalno zagrijavanje.

Evropska unija je prva velika privreda koja želi da postigne klimatsku neutralnost u naredne tri decenije. Plan, koji je objavljen uoči globalnog klimatskog samita, daleko je ambiciozniji od ciljeva koje su postavile mnoge članice EU.

Komesar za klimu Migel Arias Kanete naveo je nedavni izvještaj naučnika u kojem se upozorava na smrtonosne posljedice po mnoge vrste na Zemlji od rasta temperature.

„To je zaista bio poziv za buđenje“, rekao je Arias Kanete novinarima u Briselu i dodao da „EU danas odgovara na taj poziv“.

Stručnjaci kažu da je okončanje upotrebe fosilnih goriva – proces dekarbonizacije – jedna od najvažnijih neophodnih mere za ostvarivanje ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine da se globalno zagrijavanje ograniči na do 1,5 stepeni do kraja vijeka.

Ukupno nulta emisija bi značila da sve emitovane gasove s efektom staklene bašte treba da upiju šume ili nove tehnologije koje mogu uklanjati ugljenik iz atmosfere.

Reklama

Arias Kanete je rekao da oruđa za ostvarivanje tog cilja već postoje.

„Ne izmišljamo točak“, dodao je on.

Ipak, Arias Kanete je dodao da su potrebne znatne investicije da se evropska privreda preusmeri s fosilnih goriva i da to treba uraditi na društveno prihvatljiv način.

Prijedlog Evropske komisije, koji su pozdravile ekološke organizacije, nije obavezujući, ali se njime dodatno vrši pritisak na članice EU koje su se opirale postavljanju viših ciljeva u smanjenju emisije gasova s efektom staklene bašte.

Njemačka, najveća evropska privreda, vjerovatno neće ispuniti svoje ciljeve za 2020. godinu i kancelarka Angela Merkel se usprotivila podizanju ciljanog smanjenja za 2030. sa 40 odsto na 45 odsto.

Njemački ministar za razvoj Gerd Miler pokušao je da skrene pažnju na napore svoje zemlje da pomogne siromašnim državama da ostvare svoje klimatske ciljeve, navodeći da potencijalno povećanje emisija u njima može daleko prevazići smanjenja u Evropi.

Reklama

Berlin je udvustručio svoje finansiranje za Fond zelene klime na 1,5 milijardi evra da bi se pojačale ekološke mjere u zemljama u razvoju.

 

Izvor: nationalgeographic.rs

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu