Connect with us

TRŽIŠTA

EU planira prisiliti kompanije fosilnih goriva da dijele višak profita

Objavljeno

 


Evropska komisija

Evropska unija (EU) sprema se predložiti planove za prisiljavanje kompanija za fosilna goriva koje imaju koristi od rastućih cijena energije da daju finansijske doprinose kako bi pomogle domaćinstvima koja se bore s plaćanjem svojih rastućih računa.

Očekuje se da će pojedinosti nacrta prijedloga, koji je napisala izvršna vlast bloka, Evropska komisija, Brisel otkriti ove sedmice, dok se Evropa trudi dogovoriti hitne mjere za rješavanje skoka cijena energije.

Očekuje se da će paket, s kojim će se morati složiti većina 27-članog bloka, uključivati porez na neočekivanu dobit energetskim kompanijama i spašavanje energetskih fabrika na ivici propasti.

Prema nacrtu dokumenta, to će značiti zahtjev za kompanije koje se bave fosilnim gorivima da daju „solidarni doprinos“ kako bi prikupile novac koji će države potrošiti na mjere za ublažavanje energetske krize.

Kompanije za naftu, gas, ugalj i rafinerije morale bi dati finansijski doprinos na temelju „oporezivog viška dobiti ostvarenog u fiskalnoj godini 2022.“, prema nacrtu koji bi se mogao promijeniti prije nego što bude objavljen.

CGTN

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu