Connect with us

PUTOVANJA

Pravi razlog zbog kojeg ne možete da unesete flašice vode u avion

Objavljeno

 


Putnici koji su umorni i iznureni od dugog čekanja u redu za ulazak u avion mogu i dalje da skupe dovoljno snage kako bi se žalili na oštre mjere obezbjeđenja aerodroma. Obuća i kaiševi se skidaju, prenosivi računari se uzimaju iz njihovih torbi, a neotvorene flaše vode se bacaju u kante za smeće.

Za vid transporta koji može da prouzrokuje dehidrataciju, zabrana da se flaše vode mogu unijeti u avion malo liči na zatvor. Ove smjernice je uspostavila Direktiva za bezbijednost saobraćaja 2006. godine.

Tečnosti, gelove, paste i aerosole možete da unesete samo u posudama od 100 mililitra. Sve posude moraju da se spakuju u plastičnu, providnu kesu sa zatvaračem sa žlebom, ili zip zatvaračem. Kesa ne smije da bude veća od 20×20 centimetara, a zapremina kese ne smije da prelazi jedan litar. Iako su pravila podvrgnuta kritikama i ismijavanju, obavještajne agencije i dalje vjeruju da su imale vrlo dobre razloge za uvođenje ovih smjernica.

„Zabrana određene količine tečnosti u avionima, bila je direktni rezultat operacije Overt“, kaže Stiv Hersem, bivši zamenik direktora dela Centralne obavještajne agencije zaduženog za ljudsku inteligenciju.

Operacija Overt je bila termin koji se koristio za opisivanje zajedničkih napora da se spriječi zavjera Abdula Ahmeda Alija, britanskog državljanina koji je bio poznat po vezama sa radikalnim islamistima i teroristima, sa kojima se povezao tokom čestih putovanja u Pakistan.

Ali to nije bilo jedino opravdanje za zabranu unošenja tečnosti u avionima. Možda je direktno povezano sa operacijom Overt, ali obavještajne službe i agencije i dalje javljaju da prijetnje organizacija, poput Al Kaide, ne jenjavaju.

Reklama

Ali zašto zapremina kese ne smije da pređe jedan litar? Prema Direktivi za bezbjednost saobraćaja, ograničena zapremina ambalaže je „kritična granica“ da se bilo šta digne u vazduh.

Ako zaista želite da prenesete flašu vode pored obezbjeđenja, samo je zamrznite. Dok su u potpunosti zaleđene, tečnosti mogu da se prenose. Ili, možete da ponesete praznu bocu koju možete napuniti kada završite sa provjerom,

Da li vam ovo odgovara? Ne baš. Ali Hersem tvrdi da je ovo neophodno: „Sve dok postoje teroristi koji su usmjereni ka civilnom vazduhoplovstvu, ove vrste zabrana moraju da ostanu na snazi i korisne su u cjelini“.

 

Izvor: nationalgeographic.rs

Reklama

BIZLIFE

Deset najboljih naslova o putovanjima po izboru Forbsa

Objavljeno

 

Od

Neko je jednom rekao kako se uspjeh velikih putopisa ne može mjeriti nagradama, već „pređenim“ miljama ili kilometrima. To se ne odnosi na milje koje su autori putopisa opisali, već na sve te kilometre koje čitalac u svojoj glavi „pređe“ tokom čitanja knjiga. Na sve te kilometre koji su pokrenuli maštu, inspirisali čitaoca da pješači, vozi i leti. (više…)

Nastavite čitati

TURIZAM

Gdje i kako možemo putovati?

Objavljeno

 

Od

Zbog sve većeg broja zaraženih, većina zemalja stavila je rampu za BH državljane. Putovati samo sa pasošem bez ikakvih ograničenja možemo u svega tri države. Srbiju, Albaniju i Tursku. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

U trendu