Connect with us

TRŽIŠTA

Aviokompanija Ryanair kupuje 75 dodatnih aviona 737 Max od Boeinga

Objavljeno

 


Aviokompanija Ryanair kupuje 75 dodatnih aviona 737 Max od Boeinga, što je ubjedljivo najveća narudžba problematičnog aviona otkako je prizemljen prije gotovo dvije godine.

Boeing je prošli mjesec dobio odobrenje za ovaj avion. Sada čeka odobrenje nekoliko drugih regulatora širom svijeta, uključujući evropske vlasti, koje su najavile da je njihovo odobrenje blizu.

Podsjetimo, prizemljenje u martu 2019. godine je uslijedilo nakon dva pada sa smrtnim ishodom u kojima je stradalo 346 ljudi.

Ryanair, najveći niskobudžetni avioprijevoznik u Evropi, već je naručio 135 aviona Max, što ga čini jednim od najvećih kupaca mlažnjaka na svijetu, piše BBC.

Ali, irski prijevoznik nije dobio nijedan avion prije prizemljenja.

Kao i većina kompanija širom svijeta, Ryanair je parkirao mnoge svoje avione zbog naglog pada putovanja avionom širom svijeta uzrokovanog koronavirusom.

Reklama

Tokom prva tri mjeseca pandemije u Evropi, Ryanair je prizemljio 99 posto svojih aviona. Nije poznato koliko ih je i dalje parkirano.

Inače, kompanija American Airlines danas je nastavila testirati komercijalne putničke letove avionom Boeing 737 Max nakon ukidanja suspenzije koja je trajala 20 mjeseci. Obavili su testni let kojem su prisustvovali novinari, a koji je trajao 45 minuta.

Klix.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu