Connect with us

PRAVO

U BiH korupciju praštaju ako se ne ponovi – najviše uslovnih osuda

Objavljeno

 


Korupcija

BANJA LUKA – U prvoj polovini ove godine u cijeloj Bosni i Hercegovini izrečeno je tek 79 osuđujućih presuda za krivična djela korupcije, od čega je čak 57 uslovnih osuda, a samo 19 zatvorskih kazni.

Uprkos rasprostranjenoj korupciji i brojnim aferama koje su objelodanjene u javnosti, u svim tužilaštvima širom BiH značajno se smanjuje broj istraga za krivična djela korupcije, što je postalo jasno nakon što je Transparency international u BIH (TI BiH) u toku prošle sedmice objavio podatke o procesuiranju korupcije.

TI BiH je predstavio interaktivnu mapu (www.mapa.ti-bih.org) na kojoj se jasno može vidjeti šta je uradilo svako tužilaštvo, posebno po brojnim prijavama građana i nadležnih policijskih agencija, što je ukazalo na poražavajuće rezultate rada pojedinih tužilaštava.

Mapa je bazirana na zvaničnim podacima dobijenim od VSTS-a o broju prijava, istraga, optužnica i sudskih presuda, pa ako se u obzir uzme teritorijalna nadležnost, rezultati rada su potpuno kontradiktorni. Tužilaštvo Brčko Distrikta imalo je skoro isti broj optužnica za korupciju, kao i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, iako su u Brčkom zaprimili 23 prijave dok ih je u Kantonu Sarajevo bilo 124. U Brčkom je podignuto 16 optužnica, a sve je dovelo do 9 osuđujućih presuda, dok je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci zaprimilo 216 prijava i podiglo tek 19 optužnica.

Kako prijave, osim građana, podnose i nadležne policijske agencije, jasno je da ne postoji adekvatna saradnja između agencija za provođenje zakona i tužilaštava, jer se najveći broj prijavljenih slučajeva završi naredbom o nesprovođenju istrage. U prvih 6 mjeseci 2018. godine čak 59,3% riješenih prijava za krivična djela korupcije u BiH riješeno je donošenjem naredbe o nesprovođenju istrage.

Reklama

Nevjerovatno zvuči podatak da pojedina kantonalna tužilaštva u najmanjim kantonima imaju više procesuiranih slučajeva korupcije od Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske (Posebno odjeljenje) ili pojedinih većih kantona. Tako je Tužilaštvo Zapadno-hercegovačkog kantona u 2017. imalo devet prijava za korupcijska krivična djela, dok je Posebno odjeljenje u RS imalo 110 prijava u radu.

S druge strane, u istom periodu su sudovi na području Zapadno-hercegovačkog kantona donijeli četiri osuđujuće presude za krivična djela korupcije, a u slučajevima koje je vodilo Posebno odjeljenje u RS doneseno je samo 6 osuđujućih presuda. Radi se uglavnom o uslovnim osudama, a ovo tužilaštvo za tri godine imalo je svega dva slučaja koja su završila zatvorskom kaznom. To je poražavajuće, uzimajući u obzir da ono radom pokriva cijelu Republiku Srpsku, a da su zaprijećene kazne za veliki broj korupcijskih krivičnih djela i do 10 godina zatvora.

Ništa drugačije nije ni u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koje je u prvoj polovini 2018. godine imalo 147 krivičnih prijava na djela korupcije, a od toga su podignute svega tri optužnice.

Podaci koji su do sada objavljeni nisu davali jasnu sliku o tome ko koči procesuiranje korupcije, ali ako se pogleda mapa koja daje i jasan prikaz teritorijalne nadležnosti, vidljivo je da korupciju nedovoljno procesuiraju tužilaštva nadležna za najveće slučajeve u entitetskim i državim institucijama i javnim preduzećima, o kojima je javnost brujala proteklih godina. U TIBIH-u kažu dasu ove podatke javno objavili s ciljem da se unaprijedi transparentnost rada pravosuđa u procesuiranju korupcije u BiH.

– Objavljivanjem ovih podataka želimo svim građanima, medijima, i kompletnoj javnosti staviti na uvid rezultate rada pravosudnih institucija, a cilj je da se većim pritiskom javnosti dođe do većeg procesuiranja slučajeva rasprostanjene korupcije. Smatramo da se samo aktivnijim uključenjem civilnog društva u ovaj proces može poboljšati rad, povećati kapacitet, efikasnost i kredibilitet tužilačkog sistema u BiH – kažu u Transparency International BIH.

Zbog toga je TIBIH objavio podatke koji mogu biti polazna osnova građanima, a prije svega medijima u traženju odgovornosti nadležnih institucija jer se po prvi put jednim klikom može vidjeti ko je i koliko uradio na procesuiranju ovih krivičnih dijela. Podaci, nažalost, pokazuju da pada povjerenje građana u pravosudni sistem. Analizirajući evidentno smanjenje broja prijava za korupciju, nameće se zaključak da agencije za provođenje zakona neefikasno rade na otkrivanju ove vrste krivičnih djela, kao i da raste nepovjerenje građana koji očigledno ne vjeruju da će prijavljivanje voditi do adekvatne reakcije nadležnih. U TIBIH-u kažu da je osnovni problem u tome kako tužilaštva pristupaju ovom problemu.

Reklama

– Tužilaštva u BiH i dalje reaktivno pristupaju procesuiranju krivičnih djela korupcije, te je vidljiv nedostatak proaktivnosti u otkrivianju krivičnih djela korupcije. Obzirom da se korupcijska krivična djela ubrajaju u tzv. „neklasična“ krivična djela, ovakav pristup u otkrivanju i procesuiranju se pokazao kao neefikasan jer nadležni ne reaguju na brojne medijske natpise, revizorske izvještaje i slično nego uglavnom reaguju po prijavi – objašnjavaju u TI BiH.

Takođe, zabrinjavajući je podatak o broju tzv. “negativnih“ tužilačkih odluka, odnosno naredbi o nesprovođenju istrage i naredbi o obustavi istrage. U posljednje tri godine je preko 50% prijava rješeno donošenjem naredbe o nesprovođenju istrage (50% 2015. godine, 55% 2016. godine i 54,7% 2017. godine), dok je udio naredbi o obustavi istrage u ukupnom broju riješenih istraga za krivična djela korupcije jako visok i iznosi 43,7% 2015. godine, 48,2% 2016. godine i 35,5% 2017. godine.

Ono što posebno zabrinjava jeste kontinuirani pad broja istraga, a posebno novonaređenih za korupcijska krivična djela u odnosu na prethodne godine, od kada TI BIH prati trendove u efikasnosti procesuiranja korupcije. U TIBIH-u ističu da je projekat izrade interaktivne mape i monitoringa procesuiranja korupcije podržala ambasada SAD-a u BIH a koji ima za cilj da se javnost više uključi u praćenje rada istražnih organa, kako bi se ojačalo povjerenje građana u tužilaštvo, policiju i pravosuđe.

 

Srpskainfo.com

Reklama

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu