Connect with us

OSTALO

Zašto je važno izabrati kvalitetnu košulju

Objavljeno

 


Da li su sve košulje iste ? Naravno da nisu… postoje ogromne razlike u kvalitetu, stilovima i cijenama. Kako prepoznati košulju visokog kvaliteta?

Najvažniji faktor u izgledu i odabiru vaše košulje je njena veličina. Ukratko, važno je da odaberete košulju koja nije tijesna i koja nije previše komotna.

Bespoke košulja ili košulja šivena po vašoj mjeri jeste posebno iskustvo, svaki od navedenih parametara je podešen prema vašem tijelu, a istina je nekada će nekima od nas i standardna veličina određenih proizvođača savršeno odgovarati. Uvek imajte na umu da u najskupljoj košulji možete loše izgledati ukoliko njena veličina ne odgovara vašim mjerama tela.

Moderni materijali imaju posebne performanse, među najpopularnijim su Non-Iron ili Wrinkle Free 100 odsto pamučni materijali koji se malo gužvaju čime vaša košulja izgleda sveže tokom cijelog dana, posljednja riječ tehnologije su nano materijali (materijali sa premazima od nano čestica) koji su otporni na vodu, prljavštinu i ne primaju neprijatne mirise.

Krojenje materijala, širina i tip šavova, način otvaranja rupica za dugmad, način šivenja dugmadi osnovne su karakteristike konstrukcije.

Francuski šav je odlika je visokokvalitetnih košulja, to je tradicionalna metoda šivenja sa mašinom sa jednom iglom gde majstor šivač dva puta prolazi isti šav na bočnom spoju košulje. On je znatno čvršći od ostalih šavova i daje košulji čistiji i precizniji izgled. Ovaj šav je identičan sa lica i naličja i vidi se prepoznatljivo lijep i uredan prolaz samo jedne igle.

Reklama

Iberštep je štep na kragni i manžetnama, pomenutih 7-8 sitnih uboda po dužnom centru i štep štep na kragni ili manžetnama koji je udaljen od ivice samo jedan milimetar znak visokog kvaliteta. Na košuljama manjeg kvaliteta štep je sa manje uboda i udaljen je oko pet milimetara od ivice kragne i manžetni.

Dugmad su najvidljiviji ukras košulje, najkvalitetnija i najskuplja dugmad su sedefna dugmad od prirodne školjke tzv. Madre di Perla dugmad, naravno postoje i jako lepa dugmad od vještačkih plastičnih materijala, metala, drveta ili roga. Ručno šivena dugmad predstavljaju posebnu pikanteriju u svetu košulja, krojačka je legenda da ručno šiveno dugme nikada neće otpasti sa košulje.

Monogram sa vašim inicijalima na struku ili lijevoj manžetni je znak prestiža i personalizacije i uglavnom se vezuje za košulje šivene po mjeri.

 

Izvor: MojKrojač

Reklama
Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu