Connect with us

PRAVO

EU razvija ‘pametne granice’ za suzbijanje ilegalne imigracije

Objavljeno

 


Kamioni granica

Evropski parlament prihvatio je nova pravila za Informacioni sistem za vize – VIS, koji će unaprijediti razmjenu podataka među članicama i olakšati identifikaciju nezakonitih migranata, prenose agencije.

VIS je posljednji u nizu evropskih informacijskih sistema koji će se reformirati zbog novih sigurnosnih i migracijskih izazova, a koji će vlastima dati ključne informacije o podnositeljima viza za kratki boravak u zoni slobodnog kretanja u Evropskoj uniji, odnosno unutar Schengena.

Granični službenici i konzulati država članica širom svijeta povezuju se kroz bazu podataka ovog sistema u cilju bolje zaštite vanjskih granica EU-a, naročito od terorističkih mreža i mreža organizovanog kriminala.

Za više sigurnosti i pravde

Izvjestilac Carlos Coelho (Evropska narodna stranka – EPP) je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu podsjetio kako je 2017. godine podijeljeno više od 16.000 viza, da je u Schengen, osim turista, došlo i više od 800.000 radnika koji su se pridružili svojim porodicama, a oko 500.000 je došlo u Evropu na studije.

“Oni imaju koristi od slobodnog kretanja u Schengenu, ali nisu registrovani ni u jednoj evropskoj bazi podataka”, kazao je Coelho na raspravi održanoj dan ranije i upozorio kako se svake godine “u Schengenu trguje s čak 50.000 ljudi”.

Reklama

“VIS će spriječiti nezakonite migracije i poboljšati sigurnost i pravdu, što je veliki korak prema evropskom građanstvu”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, sprovođenjem poboljšanog VIS-a će onima koji predstavljaju sigurnosni rizik biti puno teže da se domognu šengenske vize ili dozvole boravka.

Uz pomoć novog sistema moći će se otkriti osobe s kriminalnim dosjeom i prije nego pređu granice EU-a.

bankar.me

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu