Connect with us

PUTOVANJA

Dokazano: Šum talasa i miris soli deluju lekovito na naš organizam

Objavljeno

 


More ne samo da nas čini opuštenijim zbog same činjenice da konačno možemo da se opustimo, već ono mijenja i hemiju našeg tijela, tvrde naučnici. Mijenja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje…

Još u 18. vijeku škotski doktor Vilijam Bukan podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da to ljekovito djeluje na naše tijelo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.

U ne tako dalekoj prošlosti, tim naučnika odlučio je da se pozabavi tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom „BlueHealth“ (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvuci mora stimulišu područje mozga – frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvest i blagotvorno djeluje na osjećanja.

Kad smo na plaži, naše tijelo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina u tijelu – poznatog kao hormon sreće i stvari koja kontroliše anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnom onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u tijelu. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvjesno podjseća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tokom razvoja u materici.

Reklama

„Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom pretnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti“, objašnjava naučnik Majkl Merzenik sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku.

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osjećamo srećni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi „Bright Side“.

 

Izvor: B92

BIZLIFE

Deset najboljih naslova o putovanjima po izboru Forbsa

Objavljeno

 

Od

Neko je jednom rekao kako se uspjeh velikih putopisa ne može mjeriti nagradama, već „pređenim“ miljama ili kilometrima. To se ne odnosi na milje koje su autori putopisa opisali, već na sve te kilometre koje čitalac u svojoj glavi „pređe“ tokom čitanja knjiga. Na sve te kilometre koji su pokrenuli maštu, inspirisali čitaoca da pješači, vozi i leti. (više…)

Nastavite čitati

TURIZAM

Gdje i kako možemo putovati?

Objavljeno

 

Od

Zbog sve većeg broja zaraženih, većina zemalja stavila je rampu za BH državljane. Putovati samo sa pasošem bez ikakvih ograničenja možemo u svega tri države. Srbiju, Albaniju i Tursku. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

U trendu