Connect with us

PRAVO

Drakonska kazna za Hrvatski telekom: Ugrozili fer tržišno nadmetanje

Objavljeno

 


Hrvatskom telekomu (HT) je pravosnažnom presudom izrečena kazna od 28,1 miliona kuna (3,78 miliona eura).

Kako se navodi u presudi, Hrvatski telekom nije domaćem regulatoru HAKOM-u dostavio maloprodajne cijene po kojima je u periodu između 2015. i 2016. godine prodavao svoje usluge, izvještavaju hrvatski mediji.

To je najveća kazna do sada izrečena nekom telekomunikacionom operateru u Hrvatskoj, prenosi Poslovni dnevnik. U zaključku presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu navodi se da je HT prodavao svoje usluge po nižim cijenama i tako privlačio nove korisnike. Te cijene su se uglavnom ticale paketa s ugovornom obavezom na 24 mjeseca.

Budući da je riječ o teleoperatoru značajne snage na hrvatskom tržištu, HT je svojim postupcima ugrozio fer tržišno nadmetanje. Sud je odluku donio na osnovu dokumenata desetak privatnih korisnika kojima su prodate razne usluge i paketi usluga, a da te cijene nisu dostavljene regulatoru.

Iz HT-a su odgovorili da su presudu tek primili i da analiziraju dalje pravne korake.

“U svakom slučaju, smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenovnika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini”, navode iz HT-a i dodaju da kompanija kontinuirano mijenja tarife i da o tome uredno obavještava HAKOM.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu