Connect with us

OSTALO

Lijek Flavamed povučen sa tržišta BiH

Objavljeno

 


Sa tržišta BiH povučen je lijek Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina zbog sumnje u neispravnost u kvaliteta lijeka.

„Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o., nosioc dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitet lijeka“, saopšteno je iz Agencije za lijekove BiH.

Kako su naveli, navedena sumnja u neispravnost u kvalitet lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene flaše za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja.

„Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti“, kažu u Agenciji za lijekove.

Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

Na tržištu BiH u prometu je dostupna jedna serije istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

Reklama

Iz Agencije podsjećaju da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitet lijeka.

„Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije“, navode.

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu