Connect with us

TRŽIŠTA

Američke berze rastu zbog vijesti o lijeku

Objavljeno

 


Berza

Dionice na američkim berzama rastu nakon izvještaja da lijek kompanije “Gilead Sciences” pokazuje učinkovitost u liječenju koronavirusa.
Dow Jones industrijski prosjek za budućnost povećao se za 705 bodova, što podrazumijeva povećanje u petak od oko 692 boda.

S&P 500 i Nasdaq 100 za budućnost također su ukazali na dobitak na otvaranju trgovine u petak.

Dionice “Gileada” skočile su za 16,41 posto u naknadnom trgovanju nakon što je objavljeno da se veći broj pacijenata oporavio u bolnici u Chicagu, nakon što su liječeni lijekom Remdesivir.

– Ovo je očito dobra vijest. Naravno, nedavno smo čuli još nekoliko dobrih vijesti poput ove, a one se nisu razvile onako kako su se svi nadali – rekao je Matt Maley, glavni tržišni strateg u Miller Tabaku.

On kaže da je veliko pitanje hoće li ovo biti dovoljno da se ekonomija otvori “brže nego što ljudi trenutno misle”.

Ostale studije pokazale su također da je Remdesivir djelotvoran tretman protiv koronavirusa. Međutim, sve te stucije su bile manjeg obima.

Reklama

– Učinkovit tretman je ogroman posao i stvorio bi put ka otvaranju ekonomije i ponovnom pokretanju normalnih društvenih aktivnosti prije nego vakcina – rekao je Tom Lee, voditelj istraživanja u Fundstrat Global Advisors.

Dodao je da je liječenje sigurnije i skalabilnije jer se daje samo osobama koje trebaju biti liječene.

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu