Connect with us

NAUKA

Naučnici kreirali holograme koji mogu da se vide, čuju i osjete

Objavljeno

 

U posljednje vrijeme se pojavljuje sve više holograma, pa su čak stigli i do cirkusa koji umjesto pravih slonova prikazuje one koji su nastali upravo iz ove tehnologije. Istraživači sa Univerziteta u Sussexu otišli su još dalje, te kreirali holograme koji ne samo da mogu da se vide, već i čuju i dodirnu.

U izvještaju koji opisuje ovaj projekat govori se o uređaju koji je dobio ime Multimodal Acoustic Trap Display (MATD), i koji koristi ultrazvučne talase za pomjeranje polistirenske niti koja mapira oblik holograma, koji se potom popunjava crvenim, plavim i zelenim LED svetlima. Budući da se nit kreće veoma brzo ljudsko oko može da vidi samo konačni oblik holograma, što podjseća na tehnologiju u okviru koje veliki broj nepokretnih frejmova formira pokretnu sliku. Ultrazvučni talasi pored slike nude i zvuk, te osjećaj fizičke senzacije koja stvara utisak da hologram može da se dodirne.

Kreatori novog holograma planiraju sistem sa još više niti koje bi omogućile detaljnije slike, te cjelokupno iskustvo, i ističu da to nije daleko od realnosti, budući da je prototip kreiran od dostupnih komponenti koje nisu zahtijevale velika ulaganja.

 

Izvor: Futurism

Nastavite čitati

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.