Connect with us

OSTALO

Švedski ministar obrane želi novu uspostavu tijela za psihološku obranu i kontrolu strane propagande

Objavljeno

 


Švedska je u vrijeme Hladnog rata imala sistem za psihološku obranu, koji je služio za zaštitu njihovih građana od štetne strane propagande. Švedski ministar obrane Peter Hultqvist predlaže da se ta intitucija ponovno oformi.

Švedska je godine 1954. oformila tijelo za psihološku obranu građana od strane propagande u periodu Hladnog rata, a ono se s vremenom stopilo s drugim državnim agencijama. propagande. Švedski ministar obrane Peter Hultqvist sad želi da se to tijelo ponovno oformi i da samostalno djeluje kako bi švedski građani bili zaštićeni od stranih dezinformacija.

Hultqvist je pojasnio da bi ponovno uvođenje psihološke obrane bilo potrebno zbog „ogromnih aktivnosti“ koje se događaju na društvenim mrežama. Prema njegoim riječima, aktivnosti na internetu možda bi mogle imati maliciozan cilj podijele društva te dodaje da je to tek mali dio onog što bi se moglo dogoditi u pravim kriznim situacijama.

„Mislim da je važno da dobijemo tijelo za psihološku obranu u Švedskoj, gdje možete imati direktan kanal kojim dajete informacije iz državnih kanala i za kojem ljudi mogu vjerovati“, pojasnio je Hultqvist.

Dodao je i da se švedski mediji trebaju pripremiti za način na koji bi mogli reagovati u slučaju pravih kriznih situacija, npr. u slučaju napada na Švedsku.

Prema njegovom mišljenju, tradicionalni mediji morali bi postati puno bolji u izbjegavanju situacija u kojima se njihove vijesti mogu iskoristiti od strane „neprijateljskih sila“, koje bi na taj način prenosile negativnu sliku o Švedskoj.

Reklama

Švedska je 2018. godine u oživljavanju hladnoratovskog ozračja štampala 4,8 miliona brošura naziva „Ako dođe kriza rata“. Posljednji put švedske vlasti su nešto slično učinile još davne 1961. godine, odnosno na vrhuncu Hladnog rata, piše ruski Sputnik.

Švedski ministar nije spominjao Rusiju, ruske trolove, ruske hakere ili rusku propagandu poimenice, ali vijest je posebno odjeknula upravo u ruskim medijima.

Izvor: Sputnik

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu