Connect with us

OSTALO

Volkswagen predstavio novi SUV (video)

Objavljeno

 


Volkswagen je predstavio novi SUV po imenu “Tacqua“, model namijenjen kineskom tržištu. Novi model dolaziće iz pogona joint-venture kompanije FAW-Volkswagen, a spoljni izgled otkriva nesumnjivu sličnost s nama poznatim VW T-Crossom.

VW u Kini već proizvodi T-Cross i to u pogonima “konkurentskog” joint-venturea SAIC-Volkswagen. Za manje upućene: FAW i SAIC su rivali u Kini, dio “velike četvorke” domaćih proizvođača koju čine i Changan i Dongfeng.

Mediji nagađaju šta je VW motivisalo da na istom tržištu ponudi dva skoro identična modela, različitih imena, iz različitih pogona. Najlogičnijim se čini objašnjenje da žele ispuniti zahtjeve oba kineska partnera.

Vratimo se modelu Tacquaž. Kompaktni SUV dužine 4194 mm, širine 1760 mm, visine 1610 mm, međuosovinskog razmaka 2651 mm, postavljen je na MQB platform koncerna VW.

Baznu verziju pokreće 1,5 litarski atmosferski benzinac (113 KS) spregnut sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. U ponudi će biti i 1,4 litarski turbobenzinski TSI (150 KS) uparen sa 7-stepenim DSG menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Kompaktni SUV je bogato opremljen: Serijski ili opciono dolaze multimedijski sistem sa ekranom osetljivim na dodir, prilagodljivi tempomat, dvozonski klima uređaj, pokretanje motora dugmetom, sistem kočenja u nuždi, 6-8 zračnih jastuka, panoramski krov, 18-colski alu točkovi…

Reklama

Volkswagen Tacqua stići će u prodaju do kraja jeseni, a očekuje se da će bazna verzija koštati oko 100 hiljada yuana (nešto manje od 12,5 hiljada eura).

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu