Connect with us

OSTALO

“NAJVEĆI SOCIJALNI PROJEKAT” Njemačka usvojila zakon o osnovnoj penziji

Objavljeno

 


Euro boom

Njemačka vlada usvojila je danas nacrt zakona o takozvanoj osnovnoj penziji, kojom bi se povećala primanja penzionerima koji uprkos dugogodišnjem radnom stažu i uplaćivanju u penzioni fond imaju niska primanja.

– Ovo je vjerovatno najveći socijalni projekat ovog izbornog perioda. Osnovna penzija će Njemačku učiniti pravednijom zemljom – izjavio je ministar za rad Hubertus Hajl.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izrazio je zadovoljstvo dogovorom oko nacrta zakona o takozvanoj osnovnoj penziji.

– Ne radi se o slijepom razbacivanju novca, nego o solidarnoj podršci onima koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, u starosti nemaju dovoljno za život – rekao je Zehofer.

Osnovna penzija spada u jedan od najvećih projekata četvrtog kabineta Angele Merkel, a radi se o mjeri koja bi poboljšala finansijsku situaciju onih penzionera koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, primaju penziju osjetno manju od prosječne, prenosi Hina.
Kako se navodi, uglavnom se radi o osobama sa nižim kvalifikacijama ili osobama koje su radile skraćeno radno vrijeme, pa su tako i uplate u penzioni fond bile niže od osiguranika sa prosječnim ili višim primanjima.

Pravo na osnovnu penziju imali bi samo oni građani koji su u penzioni fond uplaćivali najmanje 33 godine.

Reklama

U vladajućoj koaliciji je oko osnovne penzije bio spor oko pitanja utvrđivanja imovine, odnosno Demohrišćanska unija (CDU) Merkelove protivila se da tu penziju dobiju oni koji imaju nekretnine u Njemačkoj ili inostranstvu. Socijaldemokratska partija se zalagala da se kontrolišu samo primanja poput postojećih penzija ili prihoda od iznajmljivanja nekretnina.

Osnovna penzija finansiraće se poreskim sredstvima, a na snagu bi trebalo da stupi početkom sljedeće godine.

Srpskainfo

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu