Connect with us

PRAVO

BiH dobija registre stvarnih vlasnika firmi

Objavljeno

 


Nacrt zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čija je izrada u toku, donosi usklađivanje sa nizom dokumenata Evropske unije, uključujući i preuzimanje propisa koji se odnose na uspostavljanje registara stvarnih vlasnika pravnih osoba.

Time bi, kažu izvori „Nezavisnih“, trebalo da se suzbiju mogućnosti manipulacije da, primjera radi, neko otvori firme u Srbiji, gurne ih u stečaj i izvuče keš, a potom dođe i to isto uradi u BiH, pa u Hrvatskoj i tako dalje.

Ili bi se, kako pojašnjavaju naši sagovornici, uspostavljanjem ovakvih registara znalo ko je stvarni vlasnik kapitala i u situacijama kada, recimo, arapski investitori dođu u BiH, za direktora postave bh. državljanina, a oni „kupe kajmak“.

„Ili, ako je neka firma, recimo, finansirala terorizam, na ovaj način moći će da se vidi ko su odgovorna lica u toj firmi“, pojašnjavaju izvori „Nezavisnih“.

Esad Mahmutović, direktor Finansijsko-informatičke agencije (FIA) FBiH, kaže da ovakve registre treba da imamo, ali i priznaje da to nije toliko jednostavna priča za primjenu.

Podsjeća da postoje brojni ljudi u BiH sa dvojnim državljanstvom, pa tako dio građana Srpske, pored bh. državljanstva, ima i državljanstvo Srbije, a dosta Hrvata ima i hrvatsko državljanstvo.

Reklama

„I sad, pazite, kad neko registruje firmu, može je registrovati kao državljanin BiH, ali isto tako i kao državljani Hrvatske, Srbije ili neke treće zemlje. Da biste vi to upratili, postoje praktični problemi, u smislu da se zna šta je to jedinstveni broj, da tog čovjeka prepoznamo kroz čitav sistem i u Srbiji, i u BiH i u Hrvatskoj itd. Morate imati neki univerzalni broj, kako biste mogli povezati da je u pitanju jedan čovjek“, pojasnio je Mahmutović za „Nezavisne“.

Inače, nacrt zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti još nije ugledao svjetlost dana, iako je Savjet ministara BiH na svojoj sjednici, održanoj još 18. jula 2018. godine, donio Odluku o osnivanju radne grupe za izradu nacrta zakona.

„Tom odlukom precizirano je da radna grupa ima zadatak da sačini nacrt zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“, potvrđeno je za „Nezavisne novine“ iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ovo zakonsko rješenje, između ostalog, treba da obuhvati i usklađivanje sa direktivama Evropske unije u oblasti sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te rezultate analiza i procjena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH.

Radna grupa, kako saznajemo, bila je u obavezi da te aktivnosti okonča do 31. decembra prošle godine.

Kako uvjeravaju iz Ministarstva bezbjednosti BiH, očekuje se da će radna grupa u narednom periodu završiti aktivnosti na izradi nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te da će on biti dostavljen Ministarstvu bezbjednosti BiH radi upućivanja u dalju zakonodavnu proceduru.

Reklama

Izvor: Nezavisne novine

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu