Connect with us

OSTALO

Kako je korona stvorila nove milijardere

Objavljeno

 


Predsjednik kompanije „Allmed Medical Products“, Cui Jinhai, osnovane u epicentru korona virusa – provinciji Hubej, trenutno vodi među brojnim kineskim tajkunima, u oblasti medicinske i biotehnološke opreme, a njegove akcije su se udvostručile ove godine i učinile ga milijarderom.

Zapravo, Blumberg piše da je „iz Covida-19 procvjetalo bogatstvo“ širom Azije, počev od proizvođača testova i kitova za zaštitu, pa do naučnika koji rade na razvijanju vakcina.

Situacija je slična i na Zapadu, na primjer, akcije firme „Vir Biotechnology“ iz San Franciska, čak su se utrostručile u ovom periodu. Ova firma inače sarađuje s Nacionalnim Institutom Zdravlja, kada je riječ o korona virusu.

Rast akcija kompanije kao što je „Allmed Medical Products“ može biti znak da investitori očajnički traže svjetlu tačku u globalnoj ekonomiji, posebno što se čini da se pandemiji ne nazire kraj.

Tražnja za dezinfekcionim sredstvima, maskama i ostalom medicinskom opremom – ne jenjava. Akcije firme „Guangzhou Wondfo Biotech“, koja proizvodi testove i kitove, skočile su za 40 odsto ove godine, i učinile da njeni predsjednici – bračni par Li Venmei i Vang Jihua – postanu milijarderi.

Ova, nažalost, nepovoljna situacija koje već dugo traje, zapravo je „povoljna“ za farmaceute, milijardere, ali i za bivšeg ljekara, An Kanga, predsjednika firme „Hualan Biological Engineering“ (u kojoj je i većinski vlasnik akcija), koji sada radi na pronalaženju vakcine za Covid-19. U prošlosti je izumio vakcinu za virus gripa H1N1.

Reklama

„Hangzhou Tigermed Consulting“, kompanija koju je osnovao Je Xiaoping, milijarder s diplomom Oksforda, uvećala je profit za 8 odsto, jer su kineske vlasti odobrile njegovo istraživanje vezano za Remdesivir, novi lijek protiv virusa.

Nezavisne novine

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu