Connect with us

OSTALO

ECB upozorava banke da se štite od IT i cyber rizika

Objavljeno

 


ECB

Europska centralna banka podsjeća banke na njihovu ranjivost na IT i cyber-rizike tokom aktualne pandemije coronavirusa.

ECB primjećuje kako su banke u regiji postale izuzetno oslonjene na informatičke sisteme zbog zdravstvene krize, što je dovelo do privremenog zatvaranja podružnica i uvođenja daljinskih radnih aranžmana u neviđenim razmjerima.

– Što se više banke oslanjaju na IT sisteme, to su ranjivije na IT i cyber rizik, navodi Središnja banka. „Osiguranje sveobuhvatne informatičke i cyber sigurnosti stoga je neophodno.

ECB-ova mapa rizika za 2020. godinu identificira cyber kriminal i nedostatke u IT-u kao jedan od prva tri rizika s kojima se trenutno suočava bankarski sistem eurozone.

U martu je ECB savjetovala banke da proaktivno procjenjuju i testiraju kapacitet svoje postojeće IT infrastrukture, posebno u svjetlu potencijalnog povećanja cyber-napada i moguće veće pouzdanosti na usluge daljinskog bankarstva. Banke su također ohrabrene da procjenjuju rizik povećanja prijevara vezanih uz cyber sigurnost usmjerenih na njih ili njihove klijente.

ECB kaže da je posljednja analiza bankarskog IT rizika utvrdila da su bolje pripremljene institucije one u kojima članovi odbora imaju viši nivo IT stručnosti.
Analiza također pokazuje da kritične bankarske usluge mnogih banaka i dalje ovise o prestanku radnog vijeka i da se upotreba IT outsourcinga povećava, a neke se banke koncentriraju na samo jednog davatelja usluga, što je jasna crvena zastava za nadzorna tijela.

Reklama

Indikator.ba

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu