Connect with us

OSTALO

Vlada RS: Za zapošljavanje 2.029 lica 10,9 miliona KM

Objavljeno

 


Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 75. sjednici, održanoj u Banjaluci, Odluku o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja u RS za 2020. godinu.

Za provođenje ovog plana u 2020. godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 10.928.106 KM i planira se zapošljavanje 2.209 lica.

Na osnovu iskustava i stepena realizacije aktivnih mjera iz ranijih godina, kao i sredstava koja su na raspolaganju za finansiranje programa zapošljavanja u 2020. godini, predložena je realizacija sljedećih programa:

  • Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju nezaposlenih: djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca VRS – Projekat “Zajedno  do posla”.

Ovo je nastavak zapošljavanja boračkih kategorija, jer su dosadašnji projekti dali značajne rezultate. Za realizaciju ove mjere obezbijeđena su sredstva  u iznosu 1.000.000 KM, za zapošljavanje 190 lica iz ovih kategorija.

  • Program podrške partnerstvu u realizaciji aktivnih politika zapošljavanja i samozapošljavanja sa lokalnim zajednicama – udruživanje sredstava za zapošljavanje.

Ova mjera je po prvi put sadržana u Akcionom planu zapošljavanja i to sa ciljem da se i jedinice lokalne samouprave, kroz udruživanje sredstava, zajedno sa ministarstvom i Zavodom za zapošljavanje uključe u realizaciju aktivnih mjera zapošljavanja koje za cilj imaju povećanje stope zaposlenosti u Republici Srpskoj. Za realizaciju ove mjere planirana su sredstva u iznosu od 200.000 KM.

  • Program podrške zapošljavanju mladih sa VSS i SSS u statusu pripravnika, gdje su uključena i djeca poginulih boraca.

Za realizaciju ove mjere planirana su sredstva u iznosu 4.023.009,60 KM, od čega će za finansiranje pripravnika sa VSS biti izdvojeno 3.696.6192,00 KM. Po ovom programu predviđeno je zapošljavanje ukupno 615 lica bez radnog iskustva (tu se finansira zapošljavanje pripravnika sa VSS u statusu djece poginulih boraca, finansira se i zapošljavanje pripravnika sa SSS djeca poginulih boraca i ostali pripravnici sa VSS).

  • Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, za potrebe poslodavaca. Za realizaciju ove mjere obezbijeđena su sredstva u visini 199.500 KM.

Ovaj program obuhvatiće ukupno 104 lica koja će proći kroz navedene programe.

  • Program podrške zapošljavanju i samozapošljavanju ciljnih kategorija u privredi (nezaposlenih lica preko 40 godina života, žene žrtve porodičnog nasilja, žene žrtve ratne torture, žene u ruralnim sredinama, štićenici domova koji su završili obrazovanje).

Za realizaciju ove mjere predviđena su sredstva u iznosu od 5.275.000 KM. Ovim programom predviđeno je zapošljavanje ukupno 1.261 lice, od čega je predviđeno da 1.030 lica bude zaposleno kod poslodavaca dok bi 231 lice bilo obuhvaćeno putem samozapošljavanja.

  • Program podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2020. godini.

Za realizaciju ove mjere obezbijeđena su sredstva iz budžeta zajedničkih institucija u iznosu od 230.597,30 KM. Po ovom programu predviđeno je zapošljavanje 39 lica.

Biznisinfo

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu