Connect with us

PRAVO

Poništene ekološke dozvole za elektrane na Bunskim kanalima

Objavljeno

 


Kantonalni sud u Sarajevu poništio je ekološku dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoline i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima.

Kako stoji u presudi postupak se mora provesti ponovo zbog neregularnosti u izdavanju i zanemarivanju činjenica koje su ekološke organizacije isticale u procesu i protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Ovo je veliki uspjeh u pravnom sporu tužioca iz Ekološke udruga „Majki cvijet“ Buna Zaton i Omladinski Kub „Novi val“ Blagaj, koji se godinama bore protiv izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima koji su bili zakonom zaštićeni kao spomenik prirode.

„Ovo je pozitivan znak i epilog u našoj šestogodišnjoj borbi protiv gradnje mini-hidroelektrana Buna 1. i Buna 2. Konačno je došao tračak pravde nakon što smo ukazivali na sve zakonske nepravilnosti koje su investitoru išle na ruku i koje je koristio uz pomoć političkih moćnika. Ali sad nam predstoji daljnja borba za vodnu saglasnost i za izmjenu prostornog plana Grada Mostar, što čeka buduće Gradsko vijeće koje će morati onaj lokalitet vratiti pod zaštitu i obilježiti ga adekvatno i staviti u turističku ponudu“, kazali su za „Klix.ba“ predstavnici navedenih udruženja.

„Tužbom od 25.04.2016. godine tužitelji su putem punomoćnika pokrenuli upravni spor, osporili su rješenje tuženog od 11.11.2015 . godine uz obrazloženje da taj akt nikada nije dostavljen tužiteljima kao zainteresiranoj stranci direktnom učesniku u postupku ispred nevladinog sektora i lokalne zajednice u tom području, da je tuženi odbijao da dostavi ovo rješenje tužiteljima, te da su tužitelji putem Anera Žuljevića zastupnika u Federalnom Domu naroda zatražili dostavljanje ove okolinske dozvole, koja je dostavljena zastupniku dana 04.04.2016 . godine kada su je tužitelji prvi put dobili na uvid i stekli mogućnost da se izjave pravni lijek“, navodi se u obrazloženju presude.

Dalje se u tužbi navodi da je osporeno rješenje doneseno na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjenicom stanju uz pogrešnu primjenu odredaba Zakona o upravnom postupku i pogrešnu primjenu materijalnog prava, da tuženi nije poštovao zakonsku proceduru propisanu Zakonom o zaštiti okoline Federacije BiH, da je nezakonito vodio javnu raspravu , da sačinjeni zapisnik o javnoj raspravi nije dostavljen strankama niti im je dat na uvid, a niti je potpisan, te da u istom nije navedeno ono što je rečeno, već samo ono sto odgovara investitoru.

Reklama

Takođe se navodi da tuženi nije obavijestio subjekte iz Zakonom o zaštiti okoline Federacije BiH o prethodnoj proceduri uticaja na okolinu, a da primjedbe koje je tužilac Ekološka udruga Majski cvijet Buna dostavio na dokumentaciju nisu razmatrane niti je u obrazloženju akta navedeno na šta se odnose.

U tužbi se dalje navodi da je prikrivena činjenica da su se tužioc i kompletno stanovništvo Blagaja, Bune i Mostara protivili izgradnji, te da su tužioci u saradnji sa Univerzitetom Džemal Bijedić uradili niz ekspertiza koje ukazuju da bi izgradnja mini hidroelektrane na lokalitetu Bune i Bunskih kanala bila pogubna za floru i faunu jer na tom području obitavaju, između ostalog, 22 životinjske vrste koje se nalaze na Crvenoj list faune Federacije BiH kao ugrožene, od kojih je 6 vrsta kritično ugroženo.

Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu