Connect with us

PRAVO

Nasljednik Samsunga osuđen na 2,5 godine zatvora

Objavljeno

 


Nasljednik Samsunga Lee Jae Yong osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora na visokom sudu u Južnoj Koreji, javio je BBC.

Presuda je donesena na ponovnom suđenju za slučaj podmićivanja u kojem je učestvovala i bivša predsjednica zemlje Park Geun-hye koja je osuđena na 20 godina zatvora zbog primanja korupcije i primanja mita od velikih kompanija, uključujući Samsung.

Lee je de facto šef kompanije Samsung Electronics od 2014. godine, a presuda će vjerovatno imati posljedice na njegovu ulogu u tehnološkom gigantu.

Vodstvo kompanije preuzeo je 2014. kada je njegov otac Lee Kun-hee hospitaliziran nakon srčanog udara 2014. Lee stariji je umro u oktobru, ali pozicija koju je obavljao još uvijek nije formalno popunjena.

Lee je prvi put zatvoren 2017. godine zbog podmićivanja jednog od Parkinih saradnika. Ali kazna je smanjena i suspendirana u žalbenom postupku, prije nego što je naloženo ponovno suđenje.

Druga sudska bitka

Reklama

Lee je uhapšen u februaru 2017. godine zbog njegove navodne uloge u političkom i korporativnom skandalu povezanom s tadašnjom predsjednicom Južne Koreje Park Geun-hye.

Samsung je optužen za plaćanje 43 milijarde dvjema neprofitnim fondacijama kojima upravlja Choi Soon-sil, prijatelj Parks, u zamjenu za političku podršku.

Navodi se da je ona uključivala podršku kontroverznom spajanju Samsunga, što je otvorilo put Leeu da postane eventualni šef konglomerata, a taj je posao trebao podršku državnog nacionalnog penzijskog fonda.

Optužbe protiv Leeja uključivale su podmićivanje, pronevjeru, skrivanje imovine u inostranstvu i krivokletstvo.

Lee je negirao optužbe. Priznao je da su donacije date, ali je porekao da je Samsung želio bilo što zauzvrat.

U avgustu 2017. godine sud ga je osudio i poslao u zatvor na pet godina. U februaru 2018. ta je kazna prepolovljena, a Visoki sud u Seulu odlučio je suspendirati kaznu zatvora, što znači da je bio slobodan.

Reklama

Vrhovni sud je potom slučaj vratio Visokom sudu u Seulu, koji je donio najnoviju presudu u ponedjeljak.

Biznisinfo

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu