Connect with us

PRIVREDA

Prva konferencija „Invest Srpska“: Cilj olakšati investitorima ulaganja u RS

Objavljeno

 


Prva investiciona konferencija „Invest Srpska“, koju organizuje Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, počela je danas u Laktašima, a direktor IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je njen osnovni cilj da se domaćim i stranim investitorima omogući da na najbrži i najlakši način investiraju u Srpsku.

Vrhovac je naglasio da su, kako u IRB-u, tako i Vladi Srpske, potpuno ubijeđeni o neophodnosti kreiranja jednog ovakvog događaja na najvišem nivou i o potrebi promišljanja o pravcima razvoja i načina kako pomoći privredi Srpske, te domaćim i stranim investitorima da na najbrži i najlakši način investiraju u Srpsku.

-Kada kažem najviši nivo, ne mislim samo na politički, već na direktore banaka, privrednike, kako međunarodne koji investiraju u Srpsku, tako i domaće – rekao je Vrhovac na početku dvodnevne konferencije koja se održava u Laktašima.

On je naveo da je konferencija zamišljena u šest panela, te izrazio nadu da će učesnici i moderatori moći da doprinesu da tim IRB-a kreira najkonkretnije zaključke koji će biti prezentovani javnosti i Vladi Republike Srpske.

Vrhovac je izrazio nadu da će ti zaključci naći mjesto u strateškim dokumentima Vlade Republike Srpske i da će se na taj način u Srpskoj sistemski baviti razvojem privrede.

On je naveo da, od kada je na čelu IRB-a, želi da ova banka bude proaktivna, da će biti ne samo na tržištu i pri ruci privredi Srpske, već kreirati događaje, poput investicione konferencije, koja je stavljena u funkciju razvoja privrede Srpske.

Reklama

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ovo najbolji trenutak da Republika Srpska napravi iskorak i pokaže spremnost da obezbijedi stimulativno poslovno okruženje, jer se samo tako može računati na bolju budućnost.

Dodik je istakao da je ovakva konferencija bila prijeko potrebna, posebno što se organizuje u godini nakon pandemije kada društvo treba da se vrati realnom ekonomskom životu.

-Zadatak nam je da obezbijedimo dovoljno informacija za sve one koji žele da investiraju u Republiku Srpsku. Zbog toga je važno da se uspostavi i održi upravo ovakav kapacitet konferenci -“, rekao je Dodik, obraćajući se putem video-linka.

Dodik je naglasio da je važno predstaviti kako može da se investira u Republiku Srpsku i kakve podsticaje nadležni mogu da daju investitorima.

-Od učesnika očekujemo da navedu šta je potrebno učiniti sa zakonskim propisima da Republika Srpska bude oaza za investiranje i oaza finansijske sigurnosti – naveo je Dodik.

Dodik je poručio da ova konferencija treba da pruži najbolje moguće odgovore na mnoga pitanja, te da će učiniti sve da podrži rezultate konferencije i da obezbijedi da doneseni zaključci budu operativno sprovođeni u okviru institucija.

Reklama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Republika Srpska može da se izbori sa svim nedaćama samo ukoliko se svaki dan ekonomski razvija i jača. Višković je izrazio uvjerenje da će ova konferencija dati određene smjernice razvoja Srpske u narednim godinama.

-Pred nama je značajan investicioni ciklus, koji počinje u ovoj godini, ali će biti prenesen i u naredne, jer su to veliki investicioni projekti. Očekujemo da od ovog trenutka imamo investicije u Republici Srpskoj od nekoliko milijardi KM u energetiku, putnu infrastrukturu, turizam, poljoprivredu i sve što može doprijeti bržem ekonomskom razvoju -rekao je Višković.

On je podsjetio da je Vlada, zajedno sa svojim socijalnim partnerima, prije svega Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca, u proteklom periodu kreirala takve mjere i rješenja koja su dovela da Srpska u ekonomskim pokazateljima bude odmah iza Srbije.

-U prvom kvartalu ove godine bruto društveni proizvod (BDP) Republike Srpske je 2,1 odsto. Ako uzmete u obzir da je u posljednjem kvartalu prošle godine BDP bio negativan 2,8 odsto, lako je procijeniti koliki je taj rast – naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, to je omogućilo da Srpska ima stabilan i likvidan budžet, kojim izvršava sve obaveze i koji je omogućio da se donesu zakonska rješenja koja su omogućila rast plata u javnom i realnom sektoru.

-Nadam se veoma uspješnom radu za dva dana konferencije, da ćemo zaključcima pomoći i realnom sektoru i institucijama da kreiramo još lakša i bolja rješenja kako bi investicije dolazile što je moguće brže – rekao je Višković.

Reklama

Konferencija okuplja eminentne biznismene i političare, koji će kroz šest panela pokušati dati odgovore i prijedloge za buduća ekonomska kretanja.

Prvi panel „Mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku“ treba da ponudi odgovor na pitanje zašto investirati u Republiku Srpsku, koje su mogućnosti, prednosti i pogodnosti, a koja su opet ograničenja ulaganja u domaćem društvenom i ekonomskom kontekstu.

Srbija

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović naglasio je da je ključ razvoja svake zemlje znanje i da najveći potencijal razvoja Srbije, ali i Republike Srpske, leži u mladim inženjerima i inovatorima.

Napominje da izazovi usljed pandemije virusa korona traže pronalaženje novih modela poslovanja, upravljanja i finansiranja.

-Dostignuća naših inženjera valorizuju se na globalnom tržištu samo kroz akvizicije čija vrednost prevazilazi stotine miliona evra.

Reklama

Znanje i inovacije su ključni faktori razvoja Srbije – naglasio je Popović.

On je rekao da je Srbija u savremenu inovacionu infrastrukturu uložila više od 100 miliona evra, a da je u prošloj godini izvoz ITK usluga iznosio 1,5 milijardi evra ili gotovo osam odsto od BDP-a.

Popović je naveo da je u prethodnom periodu proaktivnim djelovanjem i donošenjem odgovarajućih paketa ekonomskih mjera Srbija, kao nijedna zemlja u Evropi, uspjela da apsorbuje negativne ekonomske efekte pandemije kovida 19.

-U prilog ovoj tezi ide i aktuelna činjenica da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP-a od sedam odsto, čime se svrstava u red najbrže rastućih ekonomija u Evropi – naveo je Popović.

On je podsjetio da je, gledajući po broju stanovnika, četrvtu godinu za redom Srbija svjetski lider u broju otvorenih radnih mjesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja.

Popović je rekao da je ogromnim naporima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i cijele Vlade ta zemlja danas ekonomski, vojno i politički sve snažnija, posvećena regionalnoj stabilnosti, miru i što bližoj saradnji zemljama u okruženju.

Reklama

On je naglasio da niko nikom u Srbiji ne može zabraniti da voli i brani Republiku Srpsku, niti da zabrani Srbima iz Srpske i BiH da vole Srbiju.

-Mi smo uvek bili, jesmo i bićemo zajedno. I zato rukovodstvo Srpske ima našu snažnu podršku u njenom očuvanju. Ne damo Kosovo, ne damo Republiku Srpsku i borićemo se po svaku cenu za naše interese i naš narod, pre svega, jačajući ekonomiju i oslanjajući se na sve naše saveznike – poručio je Popović.

Preuzeto: Glas Srpske

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu