Connect with us

PRAVO

Ustavni sud RS uklonio prepreku bankama za isplatu dividendi

Objavljeno

 


Ustavni sud Republike Srpske svojom odlukom otklonio je prepreke za isplatu dividende bankama koje su ustanovljene tokom pandemije mjerama Agencije za bankarstvo RS, izvještava Indikator.ba.

U Službenom glasniku RS, u oktobru ove godine je objavljena odluka Ustavnog suda Republike Srpske kojom se utvrđuje da član 8. stav 2. Odluke o privremenim mjerama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19 nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i zakonom o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, čime su otklonjena ograničenja za isplatu dividende.

Saglasno tome, UniCredit bank Banja Luka, koja je u aprilu prošle godine donijela odluku o isplati dividende, ali ona nije izvršena jer su mjere regulatora propisale odgodu i/ili otkazivanje isplate dividende za vrijeme trajanja odluke o privremenim mjerama, isplatit će dividendu svojim akcionarima.

UniCredit bank a.d. Banja Luka je 7. aprila prošle godine usvojila odluku o isplati dividende akcionarima iz ostvarene neto dobiti za 2019. godinu, u ukupnom iznosu od 14.780.090,00 KM.

Dividenda se raspoređuje srazmjerno na svih 138.650 redovnih akcija UniCredit Bank a.d. Banja Luka, po principu da svakoj akciji pripada isti nominalni iznos od 106,60 KM. Pravo na dividendu imaju akcionari UniCredit Bank a.d. Banja Luka sa statusom akcionara prema podacima Centralnog registra hartija od vrijednosti od 30. 04.2020. godine. Kao dan početka isplate dividende utvrđen je 12.11.2021. godine.

Italijanski UniCredit spa vlasnik je 99,44 posto akcija UniCredit Bank,a Banka trenutno ima ukupno 60 akcionara.

Reklama

Indikator.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu