Connect with us

PRAVO

Pred narodne poslanike konačno stiglo rješenje za svojinske odnose: Tačka na pitanje “državne” imovine

Objavljeno

 


Vlada Republike Srpske uputila je Narodnoj skupštini Srpske Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti kojim konačno treba da bude riješeno pitanje vlasništva nad imovinom na teritoriji RS koju Ustavni sud BiH smatra tzv. državnom imovinom.

Zakon je upućen parlamentu na usvajanje po hitnom postupku, a iz Vlade Srpske je saopšteno da će se donošenjem ovog zakona riješiti otvorena pitanja neometanog funkcionisanja subjekata javne vlasti i to Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave.

– Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti RS, a koju oni koriste za obavljanje svoje osnovne djelatnosti, po sili zakona postaće svojina tih subjekata – navodi se u saopštenju Vlade RS.

U obrazloženju zakona precizira se da tačno određivanje nosilaca svojinskih prava omogućava da se imovina popiše, utvrde podaci o dosadašnjem raspolaganju, predvidi buduće raspolaganje (zakup, najam, koncesija itd.), utvrdi plan finansijskih sredstava i niz drugih stvari.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja kaže da se predloženim zakonom želi staviti tačka na pitanje imovine koju Ustavni sud BiH, OHR i političko Sarajevo neosnovano smatraju tzv. državnom imovinom.

– Prvi član tog zakona jasno kaže da se njime reguliše svojina na nepokretnoj imovini koju koriste subjekti koji vrše vlast od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U drugom članu se definiše da su subjekti javne vlasti Republika Srpska, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave, a trećim članom se precizira da je ta imovina svojina, odnosno vlasništvo tih subjekata – objašnjava Šolaja.

Reklama

Ona dodaje da predloženi zakon ima svega pet članova, ističući da se njima nikome ne tjera inat, već stavlja tačka i rješavaju svi problemi pravne prirode kada su u pitanju svojinski odnosi.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika odlično upućenog u imovinska pitanja i svojinske odnose koji je insistirao na anonimnosti, predloženi zakon zaista predstavlja dobar temelj za konačno rješavanje pitanja “državne” imovine. On kaže da namjerno govori dobar temelj, zato što je mogao da bude malo precizniji.

– Član 3. zakona propisuje se da je nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti koju koriste za obavljanje svoje djelatnosti i funkcionisanje, po sili zakona svojina tih subjekata. Sporna je samo ta formulacija “koja se smatra”, jer je nedorečena i neprecizna. Umjesto toga, treba da stoji “koja je bila upisana kao državna ili društvena svojina (opštenarodna imovina) ili koja je po Sporazumu o sukcesiji pripala BiH”. Time se precizira o kojoj tačno imovini se radi i izbjegava ta nedorečena formulacija “koja se smatra” – objašnjava naš sagovornik.

Ešdaun

Prema tvrdnjama našeg izvora, zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti praktično se rješava pitanje imovine koja je odlukom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna pod zabranom raspolaganja.

– U suštini, radi se o imovini koju je svojevremeno popisao Tim za popis imovine OHR-a – precizira naš izvor.

Reklama

Glas Srpske

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu