Connect with us

ANALIZE

Ukupan dug Crne Gore četiri milijarde evra, što je 83 odsto BDP-a

Objavljeno

 


Podgorica, Crna Gora

Ukupan državni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,09 milijardi evra, što je 83,79 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja procijenilo na 4,88 milijardi evra.

Prema izvještaju Ministarstva finansija Crne Gore o stanju državnog duga na dan 31. decembra prošle godine, ukupan državni dug, sa depozitima, iznosi 3,63 milijarde ili 74,3 odsto BDP-a, piše Dan.

U odnosu na kraj 2020. godine, državni dug je smanjen za 240 miliona evra, dok je u odnosu na 30. septembar 2020. uvećan za 430 miliona evra, prenosi RTCG.

Upravo između septembra i decembra 2020. godine, kako se navodi, desilo se najveće zaduženje u istoriji Crne Gore od 750 miliona evra.

To zaduženje je, kaže se, realizovano nekoliko dana po stupanju nove Vlade na funkciju, a, kako su pojasnili, za njim je posegnuto, jer u državnoj kasi nije bilo novca za još mjesec.

Vlada Zdravka Krivokapića počela je sa radom 4. decembra 2020, a pozajmica je realizovana nekoliko dana kasnije.

Reklama

„Spoljni dug iznosio je 3,69 milijardi evra, odnosno 75,56 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 401,54 miliona evra, odnosno 9,51 odsto BDP-a“, navodi se u dokumentu.

Depoziti su na kraju prošle godine iznosili 464,02 miliona evra, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost na 31. decembar 61,51 milion evra, ili 9,51 odsto BDP-a.

Godinu ranije, na kraju 2020, državni dug je iznosio 4,33 milijarde evra, od čega je spoljni dug bio 3,84 milijarde, a unutrašnji 495,56 miliona evra.

„Tokom četvrtog kvartala prošle godine došlo je do rasta državnog duga u odnosu na treći prošlogodišnji kvartal, prije svega usljed rasta ino duga koji je prouzrokovan povlačenjem sredstava iz aktivnih kreditnih zaduženja, imajući u vidu da tokom četvrtog kvartala nije bilo novih kreditnih aranžmana“, rekli su iz Ministrstva.

U četvrtom kvartalu povučeno je ukupno 50,32 miliona evra, od čega se 16,51 milion evra, odnosno 18,71 miliona američkih dolara, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

„Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djrlatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično, u toku četvrtog kvartala prošle godine povučeno je oko 33,81 milion evra“, precizirali su iz Ministarstva.

Reklama

Tokom četvrtog kvartala prošle godine, kako su naveli, izvršena je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 37,37 miliona evra, od čega se 14,97 miliona evra odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 22,4 miliona evra.

„U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 34,42 miliona evra, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,64 miliona evra, dok je otplata ino kamate iznosila 32,78 miliona evra“, zaključuje se u izvještaju.

Tanjug

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu