Connect with us

FINANSIJE

Dug stanovnika povećan na 426 miliona KM

Objavljeno

 

Stanovnici Republike Srpske povećali su za devet mjeseci zaduženost u mikrokreditnom sektoru za 36 miliona maraka, pa su krediti plasirani fizičkim licima na kraju septembra ove godine bili “teški” 426 miliona maraka.

Pokazuju to podaci o poslovanju mikrokreditnog sektora u Srpskoj za devet mjeseci ove godine, koje je objavila Agencija za bankarstvo RS.

Kada je riječ o zajmovima fizičkih lica u mikrokreditnom sektoru, najveći iznos, skoro 240 miliona maraka odnosi se na nenamjenske kredite za opštu potrošnju. Nešto više od 96 miliona maraka mikrokreditne organizacije plasirale su fizičkim licima po osnovu kredita za poljoprivredu, dok je oko 54 miliona maraka plasirano za uslužne djelatnosti, a nešto više od deset miliona KM za trgovinu.

Krediti koje su stanovnici podigli u mikrokreditnim organizacijama za rješavanje stambenih pitanja na kraju septembra ove godine iznosili su svega 19 miliona maraka.

U istom periodu porasli su i krediti plasirani pravnim licima pa je tako zaduženost pravnih lica u mikrokreditnim društvima i fondacijama na kraju septembra ove godine iznosila 9,3 miliona maraka, dok je na kraju 2021. godine iznosila devet miliona maraka.

Izvještaj pokazuje da je ukupna zaduženost u mikrokreditnom sektoru u Srpskoj na kraju septembra ove godine iznosila skoro 435 miliona maraka, dok je na kraju prošle godine iznosila skoro 400 miliona KM.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je za “Glas Srpske” da ovoliki rast zaduženosti u mikrokreditnom sektoru ne čudi imajući u vidu da rast plata i penzija ne prati rast cijena.

– To je rezultat svega što se trenutno dešava, prvenstveno enormnog poskupljenja hrane i goriva. Građani ulaze u dugove jer nemaju izbora, nemaju drugi način kako da sastave od 1. do 31. u mjesecu. Iako je zvaničan podatak da je inflacija sada na 17 odsto, kada se pogledaju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, taj procenat je veći – istakao je Vasilić.

Naglasio je da građani, hvatajući se za slamku, biraju mikrokreditni sektor jer je tamo lakše doći do novca nego u bankama.

– Lakše je doći do novca nego u banci, ali nije nimalo isplativo jer su kamate u mikrokreditnom sektoru previsoke – rekao je Vasilić, naglasivši da je sve ovo odlika siromašnog društva.

Kamate

Prema podacima objavljenim u izvještaju o mikrokreditnom sektoru u Srpskoj, ukupna EKS ponderisana kamatna stopa na kraju septembra ove godine iznosila je 33,13 odsto. Ukupna EKS ponderisana kamatna stopa na kraju 2021. godine iznosila je 34,40 odsto.

Glas Srpske

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.