Connect with us

FINANSIJE

Poreska uprava RS prikupila 1,278 milijardi KM, naplata rasla u svim segmentima

Objavljeno

 


Izvor:

Poreska uprava Republike Srpske je za pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,278 milijardi KM, što je za 156 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je direktor te uprave Goran Maričić.

Maričić je istakao da je u tom periodu naplata povećana u svim segmentima javnih prihoda Republike Srpske, pa je od direktnih poreza veća za 41 odsto, doprinosa za sedam odsto, a ostalih javnih prihoda za šest procenata.

„Direktni porezi su u periodu januar-maj ove godine naplaćeni u iznosu od oko 319 miliona KM, što je za 92,8 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 200,9 miliona KM, što je za 79 miliona KM ili 65 odsto više nego u prvih pet mjeseci prošle godine“, rekao je Maričić.

On je dodao da to ukazuje na nastavak povećanja poslovne aktivnosti i pozitivnih kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

Osim toga, dodao je Maričić, rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 103,2 miliona KM, što je za 14 odsto više u odnosu na period januar-maj prethodne godine.

„Takođe, veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za 11, odnosno 10 odsto“, rekao je Maričić.

Reklama

On je istakao da su doprinosi u prvih pet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 762,7 miliona KM, što je za 52,8 miliona KM više nego lani u istom periodu, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto, saopšteno je iz Poreske uprave.

„Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 196,5 miliona KM, što je za 10,4 miliona KM više u odnosu na prvih pet mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi“, naveo je Maričić.

Što se tiče samo maja ove godine, naglasio je Maričić, naplata je iznosila 243,1 miliona KM i za 32,3 miliona KM viša je nego u istom mjesecu prošle godine, a takođe je zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda.

Preuzeto: Nezavisne novine

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu