Connect with us

PRIVREDA

Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS, za “Glas”: Od poreza na dobit u budžet se slilo 278,8 miliona

Objavljeno

 


Izvor:

Poreska uprava RS prikupila je u prvih devet mjeseci ove godine ukupno 2,322 milijarde maraka, što je za 284,7 miliona ili 14 odsto više u odnosu na isti period lani, uz rast naplate u apsolutno svim grupama.

Rekao je to u intervjuu za “Glas” direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić, dodajući da je naplata za čak deset odsto veća u odnosu na planirane projekcije za pomenuti period ove godine.

– Direktni porezi su u prva tri kvartala naplaćeni u iznosu od oko 511,5 miliona KM, što je za 140 miliona maraka više nego u istom periodu 2021. godine. Najveći rast kod direktnih poreza ima porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 278,8 miliona maraka, što je za 93,9 miliona KM ili 51 odsto više nego u prvih devet mjeseci lani – naveo je Maričić.

GLAS: Kakva je naplata po ostalim grupama prihoda?

MARIČIĆ: Doprinosi su u prvih devet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,444 milijarde maraka, što je za 127,8 miliona KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto. Naplata doprinosa za Fond PIO i Fond dječje zaštite veća je za po 15 odsto, za Zavod za zapošljavanje naplata je uvećana 14 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja na istom nivou. Kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 366,9 miliona maraka, što je za 16,8 miliona više.

GLAS: Koliko kontrola je izvršila Poreska uprava RS u prva tri kvartala ove godine i kakvi su efekti?

Reklama

MARIČIĆ: Izvršeno je 3.177 redovnih kontrola, u kojima je naloženo plaćanje 22,8 miliona KM neutvrđenih obaveza. Kada su u pitanju posebne kontrole, inspektori su obavili 2.499 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti izdali su 1.182 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 4,1 milion KM. Za 14 obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti. Izvršeno je i 246 kontrola prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, u kojima su otkrivena 132 neprijavljena radnika, zbog čega su izrečene kazne u iznosu od 384.000 KM.

GLAS: Dokle je Poreska uprava stigla u procesu digitalizacije?

MARIČIĆ: Već nekoliko godina činimo ogromne napore da unaprijedimo komunikaciju sa poreskim obveznicima. U ovu godinu ušli smo sa implementiranim Integrisanim informacionim sistemom (SAP), a automatizacija procesa povećala je efikasnost rada uprave i smanjila subjektivni uticaj zaposlenih na pojedine procese, posebno na proces naplate, što je rezultiralo rastom prihoda. U proteklom periodu omogućeno je i elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, u funkciju je pušteno i “e-Sanduče”, kao i mobilna aplikacija “ePURS”. Time smo zaokružili elektronsku komunikaciju između obveznika i uprave u svim postupcima, te postali pioniri elektronskog poslovanja u RS i šire. Plan je da redizajniramo portal elektronskih usluga kako bi bio jednostavniji za korišćenje, a pred nama je i uvođenje društvenih mreža kao novih digitalnih kanala komunikacije prema obveznicima.

Skup u Atini

GLAS: Upravo ste došli sa važnog međunarodnog skupa u Atini, u organizaciji IOTA. Kakvi su utisci i o čemu je bilo riječi?

MARIČIĆ: To je bila jedinstvena prilika da kroz prezentacije i panel diskusije podijelimo praktične ideje kako bi poreske uprave bile ne samo dobro pripremljene, nego i osposobljene da se nose sa izazovima sadašnjice i sa sigurnošću iskorače ka budućnosti. Imali smo priliku da predstavimo Poresku upravu RS, naša dostignuća u oblasti digitalizacije, aktivnosti koje smo sprovodili u doba pandemije, ali i na pojednostavljenju administrativnih procedura, na osnovu čega smo svrstani u red razvijenih evropskih poreskih administracija.

Reklama

Glas Srpske

PRIVREDA

Mercator izbrisan iz sudskog registra

Objavljeno

 

Od

Mercator u Bosni i Hercegovini prestao je postojati kao nezavisna pravna osoba, odnosno poseban poslovni subjekt i pripojen je Konzumu, izvještava BiznisInfo.ba.

Prema podacima iz sudskog registra, vidi se da je tvrtka Mercator BH Trgovina na veliko i malo “brisana usljed pripajanja”.

Doduše, u ovim dokumentima se ne vidi kome je Mercator pripojen.

No, valja podsjetiti kako se sličan događaj dogodio prije godinu dana u Hrvatskoj, kada je Mercator Hrvatske pripojen tamošnjem Konzumu.

Obje kompanije posluju u okviru Fortenova grupa tako da de facto ovdje nema promjene vlasničke strukture, već je riječ o reorganizaciji. Mercator će nastaviti poslovati kao poseban brend u maloprodaji.

Da bi se ovo moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini, prošle godine je pisao slovenski list Delo.

Reklama

List je tada naveo da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plaće prijete i poteškoće s likvidnošću.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Zbog Mittala će “pasti” brojne kompanije, ove dvije su prve na udaru

Objavljeno

 

Od

Prekid proizvodnje u Arcelor Mittalu u Zenici uticao je na poslovanje željeznica u oba entiteta. Najteža situacija je u Željeznicama RS koja od prevoza rude na relaciji Prijedor – Zenica ostvariuje više od 40 posto vlastitih prihoda.

Vozovi Željeznica RS ne saobraćaju. Teretni vagoni su prazni. Zbog prekida proizvodnje, u Arcelor Mittalu, ovo javno preduzeće ostalo je bez ugovorenog prevoza željezne rude.

– Željeznice RS od prevoza željezne rude za „Arcelor Mittal“ prihoduju 42 posto u zbiru ukupnih prihoda. Situacija trenutno ne izgleda optimistično, ali nije sve ni tako crno. Tražimo adekvatna rješenja i pokušavamo, koliko je u našoj moći, da prevaziđemo probleme koji se otvaraju unutar privrednih kretanja i nadamo se normalizaciji situacije – kažu iz Željeznica RS.

Vagonima je u prvoj polovini 2023. godine prevezeno je više od million tona željezne rude. Tako je ostvaren prihod od 15.600.000 konvertibilnih maraka.

U nešto boljoj poziciji su Željeznice Federacije BiH. Ipak, cijela situacija će se negativno odraziti na poslovanje i ovog preduzeća.

– Željeznice Federacije BiH godišnje imaju 20-25 posto prihoda od Arcelor Mittala. Naravno da ovo ima negativne efekte i prema Željeznicama FBiH, međutim, mi smo osigurali nove prevoze roba prema Srbiji i tako ćemo pokriti gubitke od Arcelor Mitala – kaže Enis Džafić, direktor „Željeznica FBiH“ za BHRT.

Upućen je poziv vlastima da se uključe u rješavanje problema. Kompanija jeste u privatnom vlasništvu, ali ima veliki uticaj na BDP u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Reklama

– Vlada treba da se uključi i da izvrši pritisak na kompaniju Arcelor Mittal i da omogući da nesmetano radi tokom svih 12 mjeseci. Da se izbjegavaju ovi sistemi čekanja i prekidanja proizvodnje – ističe Saša Kukolj, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS.

Neizvjesna je sudbina oko 3.000 radnika Mittala u Zenici i Prijedoru ali i čitavog lanca preduzeća i kompanija u kojima rade hiljade radnika.

– Sad je preko 90 posto radnika poslato kući od 1. decembra. Ostaju samo radnici na obezbjeđenju i drugi potrebni radnici koji moraju raditi da ne bi došlo do nekih većih havarija –  navodi Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacie rudnika Arcelor Mittal Prijedor.

– Ista sudbina u Prijedoru, ista sudbina u Zenici. Neizvjesnost traje. Koliko će trajati vidjećemo. Što se tiče radnika u Arcelor Mittalu u Zenici odlučni su da istraju u svojim zahtjevima – poručuje Rašid Fetić, predsjednik Samostalnog sindikata kompanije Arcelor Mittal Zenica. Podsjetimo da je su radnici u Zenici paralelno s obustavom proizvodnje krenuli u štrajk.

– Mi znamo da jedan radnik u metalskoj industriji na sebe vuče bar još četiri radnika u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Radi se o 10.000 radnika koji rade u lancu koji se zove Arcelor Mittal i ako to pomnožite sa 3-4 člana porodice i to je 40.000 ljudi – podsjeća Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Arcelor Mittal obustavio je proizvodnju 11. novembra zbog, kako je ranije saopšteno, loših uslova na tržištu čelika, izvještava BHRT.

Reklama

BHRT

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

U trendu