Connect with us

ANALIZE

Evro u usponu od skoro 0,7 posto prema dolaru

Objavljeno

 


Dolar se danas vratio na višemjesečni minimum usljed preokreta trenda pojačane tražnje investitora za zelenom novčanicom, koju je izazvao pad zalutalih raketa u Poljskoj, pošto se ispostavilo da je rakete vjerovatno ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Evro je prema poslednjim podacima se tržišta ojačao za 0,67 posto i trguje se za 1,04205 dolara, približavajući se četvoroipomesečnom najvišem nivou od 1,0481 dolara, nakon objave podatka da je inflacija proizvođačkih cijena u SAD pala više od očekivanja, izvještava Rojters.

Funta jutros nije reagovala na informaciju da je inflacija u Britaniji nastavlila rast dostigavši u oktobru 41-godišnji rekord, a kasnije se pridružila opštem trendu rasta, izazvanom popuštanjem geopolitičkih tenzija vezanih za pad raketa u Poljskoj, pri čemu je ojačala za 0,36 odsto na 1,1910 dolara.

Sajmon Harvi, šef za analize deviznih tržišta u kompaniji Maniks Jurop, kaže da je uzdržana reakcija funte na vijest o inflaciji uglavnom bila rezultat ranije objavljenih prognoza Banke Engleske.

Britanija čeka sutra prijedlog novog budžeta, u kojem će, kako je već najavljeno, ministar finansija Džeremi Hant objaviti povećanje poreza i smanjenje potrošnje.

Funta je u septembru pala na rekordno nizak nivo od 1,0327 dolara nakon što je Hantov prethodnik Kvasi Kvarteng najavio paket smanjenja poreza bez obezbijeđenih budžetskih sredstava koja bi to pokrila.

Reklama

Dolar se prema jenu trguje na nepromijenjenom nivou od139,32 jena, blizu dvoipomjesečnog minimuna od 137,67 zabilježenog u utorak.

Američka valuta je takođe pala za 0,5 procenata u odnosu na švajcarski franak na 0,9394 dolara, što je nedaleko od njemog sedmomjesečnog minimuma.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema korpi šest glavnih rivala, oslabio je za 0,44 procenta na 105,9 poena, navodi Rojters.

Nezavisne novine

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu