Connect with us

TRŽIŠTA

DOLAR OJAČAO Dug put do suzbijanja inflacije

Objavljeno

 


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je porasla, nakon četiri nedelje pada, jer čelnici američke centralne banke ponavljaju da će nastaviti s podizanjem kamata, premda možda usporenijim tempom.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svijetskih valuta, porastao je prošle nedelje 0,45 odsto, na 106,90 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,25 odsto, pa je cijena evra skliznula na 1,0325 dolara.

Još je više, 1,1 odsto, kurs dolara porastao prema japanskoj valuti, pa je dosegnuo 140,35 jena.

Oporavak dolara, nakon četiri nedelje pada, posljedica je jasnih poruka čelnika Feda da će centralna banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Prošle nedelje su podaci o rastu proizvođačkih cijena za 8 odsto u 12 mjeseci do oktobra, što je manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo, potvrdili da inflacijski pritisci u SAD popuštaju.

Reklama

Dug put do suzbijanja inflacije

Međutim, čelnici Feda poručuju da preostaje još dug put do suzbijanja inflacije zbog čega će i dalje podizati kamatne stope.

Doduše, neki od njih signaliziraju da bi se tempo povećanja kamata mogao usporiti.

Nakon što je početkom novembra Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u decembru na 0,50 postotnih bodova.

Među ostalim, guverner Feda Valer kazao je nedavno da će trebati niz slabijih izvještaja o inflaciji da bi centralna banka odmaknula nogu s kočnica.

– Tržišta bi se sada trebala koncentrišu na krajnju tačku povećanja kamata, a ta je tačka vjerovatno još dosta udaljena – poručio je Valer.

Stoga je najvažnije pitanje na koje će razine do kraja ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4,75 ili čak 5 odsto?

Reklama

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, što je najviši nivo od početka 2008. godine.

Mada je prošle nedelje blago oslabio, kurs evra prema dolaru stabilno se održava iznad psihološki važnog nivoa od 1 dolara, a prošle nedelje dosegnuo je i najviši nivo u više mjeseci, prenosi Index.

Očekuje se da će Evropska centralna banka, kao i Fed, nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, no veruje se da će usporiti tempo povećanja kamata.

Srpskainfo.com

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu