Connect with us

GRAĐEVINARSTVO

Trebinje: Raspisan tender za izgradnju prve faze istočne obilaznice

Objavljeno

 


Putevi Republike Srpske raspisali su javnu nabavku za izgradnju prve faze istočne obilaznice oko Trebinja – od Banjevaca do Aleksine Međe, čija je vrijednost 5.000.000 KM.

Prva faza radova podrazumijeva izgradnju trase buduće obilaznice u dužini do oko četiri i po kilometara (sa mostom od 484 metra čiju izgradnju finansira HET sa oko 13.000.000 KM ukupna dužina je oko pet kilometara), dva kružna toka, potporne zidove, oborinsku odvodnju, tehničku vodu te novu trasu pristupnog puta do Hercegovačke Gračanice.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je ovo veoma važan projekat, koji će omogućiti rasterećenje saobraćaja kroz centar grada, ali i kojim će se stvoriti preduslovi za širenje grada.

Grad Trebinje je izvršio eksproprijaciju cjelokupnog zemljišta na dionici od Banjevaca do Aleksine Međe. Za te namjene vlasnicima zemljišta je isplaćeno oko 1.000.000 KM. Prema projektnom zadatku, širina kolovoznih traka biće šest i po metara i zadovoljiće sve propisane standarde„, naveo je Ćurić.

Ćurić je pojasnio da prvu fazu radova čine pripremni radovi, hidrotehnički radovi, cjevasti propust i potporne konstrukcije.

Druga faza radova podrazumijevaće asfaltiranje cijele trase, zaštitne ograde, vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, javnu rasvjetu.

Reklama

Rok za dostavljanje ponuda za prvu fazu radova je 6. novembar, a predviđeno je da se prva faza radova završi u roku od najviše 36 mjeseci, od uvođenja izvođača radova u posao.

Herceg Biznis

GRAĐEVINARSTVO

Nijemci će graditi najveću zgradu u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

“Za sada se čini da će to biti april”, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, odgovarajući na pitanje o početku izgradnje novog hotela Palas u centru Banjaluke.

– Jedna mala parcela je riješena i sada se stvorio preduslov da dobijemo konačnu građevinsku dozvolu za objekat sa maksimalnim gabaritima, kako je i predviđeno – istakao je gradonačelnik.

Pored pitanja koje je riješio grad, Stanivuković naglašava da je i investitor ušao u razgovore sa kompanijama koje će izvoditi radove na izgradnji dugo najavljivanog hotela.

 Na izgradnji objekta će, zbog kompleksnosti strukture, raditi konzorcijum na čelu sa kompanijom iz Njemačke, ali u dogovoru sa investitorima obećano nam je da će za sve radove kao podizvođači biti birane domaće, banjalučke firme – tvrdi on.

Nakon što radovi počnu, gradonačelnik ističe da bi trebalo da budu gotovi u roku od tri godine. Banjaluka će, kako je rekao, na taj način dobiti svoju novu razglednicu.

– Od investitora imamo obećanje da bi radovi mogli biti gotovi i ranije, ali ovo je veliki objekat – navodi on i dodaje da bi tačan datum početka radova trebao biti poznat do kraja marta, javio je BL portal.

Reklama

Predviđeno je da budući hotel bude visok 100 metara, a sadržavat će restorane, vidikovac, spa centar, podzemnu garažu i poslovne objekte. Vrijednost investicije je oko 150 miliona KM, podsjeća BiznisInfo.ba.

Ovo će biti najviša zgrada u Republici Srpskoj. Investitor je Filip Zepter.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

GRAĐEVINARSTVO

Skoro 6,5 mil KM za rehabilitaciju dijela glavne saobraćajnice u Sarajevu, traži se izvođač radova

Objavljeno

 

Od

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo planira da krene sa rehabilitacijom glavne gradske saobraćajnice na potezu od Skenderije prema Vječnoj vatri.

Kako se ističe u objavljenom pozivu radi se o rehabilitaciji dijela prstena Ilidža-Baščaršija-Ilidža i trotoara dionica Skenderija-Vijećnica-Vječna vatra u dužini od oko 2,8 km.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 5.490.000 KM bez PDV, odnosno 6.423.300 sa PDV-om.

Okvirni sporazum će se zaključiti na dvije godine sa jednim ponuđačem, a kriterijum za dodjelu je najniža cijena.

eKapija

Nastavite čitati

GRAĐEVINARSTVO

Iz Zagreba stiglo najbolje rješenje za kongresni centar u Trebinju

Objavljeno

 

Od

Elektroprivreda Republike Srpske izabrala je juče rješenje kompanije iz Zagreba za najbolje za izgradnju kongresnog centra u Trebinju, a pristiglo je 39 radova, rekao je generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je novinarima rekao da je prije više od četiri mjeseca ERS raspisala poziv za izradu konkursnog rješenja, a angažovali su u komisiju dekane arhitektonskih fakulteta iz Banjaluke, Beograda, Podgorice, profesore sa iskustvom o akustici, elektrotehnici, instalacijama.

– Prispjelo je 39 radova, jer je ozbiljan projektni zadatak za izradu konkursnog rješenja kongresnog centra bio veoma složen. Po tom projektnom zadatku, došla su nam rješenja iz Čilea, SAD, Kine, Evrope i na kraju su izabrana tri najbolja. Najbolje rješenje je dala kompanija iz Zagreba, drugo rješenje je iz Novog Sada, a treće nagrađeno rješenje je iz Beograda – rekao je Petrović, te dodao da su dodijeljene i tri pohvale.

On je istakao da će u narednih mjesec dana biti napravljen katalog radova i promocija svih radova i usvojenog rješenja.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Uprave ERS-a on je dodao da je zamišljeno da kongresni centar bude na lokalitetu Novog Trebinja, južnije od kompleksa Grad sunca.

– To je lokalitet od 350 hektara, 25 hektara je zamišljeno da bude za javne površine, to su park, hotel, kongresni centar, sportska dvorana, škola, Dom zdravlja, vrtić i drugi sadržaji. Kongresni centar je bruto površine 60.000 metara kvadratnih – rekao je Petrović, piše portal gradtrebinje.

Reklama

On ističe da će investiciona vrijednost biti poznata nakon izrade glavnog projekta, koji će uslijediti nakon konkursnog rješenja.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu