Connect with us

NOVOSTI

Prihvaćena ponuda za otkup 180 mil KM dospjelih potraživanja IRB-a – Stevanovićeva firma izdvaja 32 miliona

Objavljeno

 


Izvor:

Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici prihvatila je ponudu bijeljinske firme Standard Računovodstvene Usluge u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića za otkup 180 mil KM dospjelih potraživanja Investiciono-razvojne banke RS, saznaje Capital.

Ova bijeljinska firma za otkup svih dospjelih potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje u vrijednosti od skoro 180 mil KM ponudio je 35,6 mil KM.

S obzirom na to da je od dostavljanja ponude Vladi Srpske do njenog prihvatanja na jučerašnjoj sjednici IRB RS uspjela naplatiti određeni iznos potraživanja, Stevanović treba da plati ukupno 32 mil KM ili oko 20% vrijednosti ukupnih potraživanja koja je IRB ponudio na prodaju na javnom oglasu objavljenom polovinom prošlog mjeseca.

Iako su ponuđači tek nakon potpisivanja ugovora o povjerljivosti i uplate 200.000 KM mogli da pristupe dokumentaciji o kreditima, prošle sedmice je objavljeno da se radi se o kreditnim sredstvima koja je IRB bez posredovanja komercijalnih banaka plasirao direktno preduzećima u vlasništvu osoba bliskih vlasti koje te kredite nisu vraćale.

Riječ je, između ostalog, o kreditima datim firmama Energolinija iz Zvornika, Aparthotel Vučko Jahorina, Farmaland Gradiška, Leder Bijeljina, Ekvator Banjaluka i još tridesetak dužnika – otkrio je izvor Capitala.

Podsjećanja radi, prema oglasu koji je raspisao IRB nominalna vrijednost dospjelih potraživanja je oko 125,5 mil KM, dok se ostatak od 54,1 mil KM odnosi na obračunate kamate.

Reklama

Generalno, riječ je o 41 ugovoru o zajmu, sa 37 dužnika. Od tog broja, 19 ugovora vrijednih 88,4 mil KM obezbijeđeno je založnim pravom na nekretninama, a četiri čija je vrijednost 1,8 miliona, založnim pravom na opremi i ostaloj pokretnoj imovini.

Osam ugovora o zajmu čija je vrijednost 18,4 mil KM obezbijeđeno je založnim pravom na nekretninama, opremi i ostaloj pokretnoj imovini dok deset ugovora „teških“ 16,9 mil KM nije obezbijeđeno ovim instrumentima.

Sva imovina koja je založena kao obezbjeđenje potraživanja iz portfelja se nalazi u Republici Srpskoj.

U IRB-u su pojasnili da potraživanja ne mogu kupiti pravna i fizička lica povezana sa dužnikom.

IRB RS kupcu trajno prenosi potraživanja iz portfelja kao i sve rizike i koristi po tom osnovu, u skladu sa čim na kupca prelaze i sva pripadajuća sporedna prava – navedeno je u tenderskoj dokumentaciji IRB-a uz napomenu da ne daju garancije za naplativost potraživanja.
Capital

Reklama

NOVOSTI

Hoće li Mostar dobiti letove za Beograd prvi put nakon 1991.

Objavljeno

 

Od

Aerodrom Mostar i Air Serbia pregovaraju o potencijalnom uvođenju letova iz Beograda, a navodno je dogovor prilično blizu.

Radimo na tome da osiguramo letove za Beograd s velikim brojem frekvencija pod povoljnim uvjetima. Blizu smo dogovora, ali sve ovisi o raspoloživim kapacitetima aviona. Dosta smo ograničeni ko može letjeti u Mostar jer aerodrom ima dosta ograničenja kada su u pitanju polijetanja i slijetanja, tako da ne možemo sa svima pregovarati – rekao je generalni direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel.

Air Serbia trenutno održava operacije za Sarajevo i Banja Luku u Bosni i Hercegovini.

Ranije ove godine, izvršni direktor Air Serbia, Jiri Marek, rekao je: “Već letimo na petnaest odredišta u bivšoj Jugoslaviji. To je više od bilo koje druge kompanije. Nastavit ćemo dodavati frekvencije svim zemljama jer nam one također osiguravaju protok putnika za povezne letove, posebno za naše dugolinijske operacije.”

Croatia Airlines trenutno je jedini prevoznik koji ima cjelogodišnje letove za Mostar, a nakon više od tri godine obnovio je svoju liniju za Zagreb početkom 2023. godine, prenosi Ex-Yu Aviation News.

Mostarski aerodrom prošle sedmice je raspisao poziv za dodjelu subvencija za održavanje zagrebačke linije, a očekuje se da će glavni ponuditelj biti Croatia Airlines.

Reklama

Redovne letove između Beograda i Mostara prvi put je 15. marta 1962. uspostavio JAT – Jugoslavenski zračni prevoz, a letovi su se nastavili tokom sljedećih decenija.

Ruta je u početku služila lokalnom stanovništvu, ali je od 1980-ih postala popularna među transfernim putnicima koji su putovali u vjerske svrhe kako bi posjetili Međugorje.

Sam JAT je prodavao posebne pakete za Mostar za hodočasnike na tržištima uključujući Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo pa sve do Filipina.

Kako se Jugoslavija počela raspadati, usluge su prekinute. Posljednji JAT-ov let na toj ruti, koji je ujedno bio i posljednji komercijalni let između dva grada do danas, obavljen je 23. novembra 1991. godine.

Biznis Info

Reklama
Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

NOVOSTI

Tehnološki poduzetnik iz Hercegovine gradi veliki hotel u srcu Makarske

Objavljeno

 

Od

Uspješni tehnološki poduzetnik iz Hercegovine, tačnije iz Gruda – Stjepan Čajić – investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti pored Aminess Khalani Beach hotela u Makarskoj.

Za hotel s 200-tinjak soba u aprilu ove godine izdata je građevinska dozvola čiji je podnositelj bio Hotel Romana d.o.o. Osnivači firme su donedavno bili Aminess i Robert Sulić. Međutim, trenutno u sudskom registru stoji ime hercegovačkog tehnološkog poduzetnika Stjepana Čajića, javlja „Makarska danas“.

Čajić je osvojio Emmy, nagradu za televizijske produkcije u kategoriji Engineering, Science&Technology koji je zapravo počeo razvijati na svom diplomskom radu.

Nagradu je osvojila njegova firma Stype za svoje vizualne majstorije. Zaslužni su za ogromnu panteru na američkom NFL-u i za spektakularne specijalne efekte na MTV-evim nagradama.

Njihove ste grafike vidjeli u Ligi Prvaka… Od Olimpijade do Katy Perry, od Superbowla do Foo Fightersa, nema zvijezde ni spektakla čiju stvarnost nije proširila ova firma, istaknuo je lani RTL direkt.

Čajić je za RTL kazao kako u Zagrebu proizvode uređaje te da je sve krenulo od diplomskog rada.

Reklama

– Nije bio zamišljen primarno za virtualnu stvarnost, ideja je bila skromnija. Ideja je bila napraviti uređaj, što i vi koristite u studiju, koji će automatizirati pokrete na kranovima za kamere da budu glatki. Ciljano tržište su bili ljudi koji snimaju vjenčanja, nismo mogli zamisliti da će to koristiti televizijski studiji. Kad se javio Fox Sport iz Australije mislio sam da me neko zeza, pa kad sam shvatio da oni to jesu, morao sam sjesti da se smirim. Nisu vjerovali da to može tako dobro raditi jer je cijena bila deset puta manja – kazao je tada Čajić.

Dodao je kako su radili velika svjetska događanja i koristili njihovu opremu za prenos.

– Najveće dostignuće je Fox Sport studio u Los Angelesu koji je opremljen našim softwareom i hardwareom – rekao je dodajući kako su odlični ispali projekti s Katy Perry, Justinom Biberom te da mu je saradnja s Appleom najveća stvar na koju se ponosi.

Kako su lani izvještavali nacionalni mediji, Čajić je pristupio vlasništvu u Varteksu te mu dao vjetar u leđa. Naime, ovaj Gruđanin drži 14,5 posto dionica te se nakon Nenada Bakića koji je najveći pojedinačni dioničar svrstava u sam vrh. Čajić, inače diplomirani inženjer sa zagrebačakog FER-a svojedobno je osvojio i zlato na Londonskom sajmu inovacija.

Kakvi su planovi ovog mladog IT-ovca u Makarskoj, koji spašava investiciju u novi hotel iz koje je Aminess izašao, vjerovatno bi se uskoro moglo znati. Građevinska dozvola je ishođena, a sad ni novac nije problem.

Podsjetimo da bi hotel imao heliodrom, barem ukoliko se investitor ne odluči na izmjene građevinske dozvole.

Reklama

Biznis Info

Nastavite čitati

U trendu