Connect with us

BIZNIS

Više od 1.500 kompanija u BiH duguje 349 mil KM za PDV i akcize

Objavljeno

 


Prema posljednjoj ažuriranoj listi koju je objavio UIO, dug za neplaćeni PDV i akcize ima čak 1.586 kompanija i ukupno iznosi 349.689.903 KM.

Najveći PDV i akcizni dužnik zaključno sa današnjim danom je KJKP Gras Sarajevo sa 25,9 mil KM. Slijedi Sarajevska pivara sa 21,1 mil KM i Bosmal sa 12,8 mil KM.

Slijedi Monter&Co Bijeljina sa 7,6 mil KM, Hisar Trade Brčko 7 mil KM i RTV BiH sa 6,4 mil KM.

Među top 10 dužnika su Extrablatt (Gradačac), Gulf Real Estate sa 3,2 mil KM, FlyBosnia sa 3 mil KM i Kristof (Laktaši) sa 2,7 mil KM.

Što se tiče carinskih dužnika, najveći dužnik je Novik d.o.o. (Bosanska Gradiška) sa preko milion KM. Slijedi BL Automanija (Banja Luka) sa 856 hiljada KM i General (Modriča) sa 815.000 KM duga. Tu si i Megacom (Tuzla) sa 683.000 KM, Metalno (Zenica) 612.000 KM, Sefaa (Sarajevo) sa 594 hiljade, Anelsis BH (Ilidža) sa 591.000 KM, Euro Lab Banja Luka 590.000 KM itd.

Svi obveznici koji ne žele naći na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroziti svoju poslovnu reputaciju, trebaju da izvrše uplatu dugovanja po osnovu neizravnih poreza. U dokumentima koji objavljuje UIO nalaze se svi dužnici čiji dug je veći od 25.000 KM.

Reklama

Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UNO i Upravnog odbora UNO usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

Klix

BIZNIS

DINECO: Domaći brend za svjetsko tržište

Objavljeno

 

Od

Posjetili smo DINECO, kompaniju koja više od 18 godina gradi svoju priču kroz brojne opremljene stanove i ostvarene ideje klijenata širom Bosne i Hercegovine. Njihov put, započet prije gotovo dvije decenije, danas je prepoznat i na evropskom tržištu, zahvaljujući izvozu namještaja u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Njemačku, a od nedavno i u Austriju.

Razvojni put

Osnovana prije 18 godina, kompanija DINECO započela je svoju djelatnost u skromnim uslovima, sa jasnom vizijom da postane prepoznatljivo ime u svijetu namještaja. Prvobitno su djelovali u malom proizvodnom prostoru sa ograničenim brojem zaposlenih, ali sa velikim entuzijazmom i jasnom vizijom razvoja. Kroz godine, DINECO je kontinuirano ulagao u inovacije i kvalitet, što im je omogućilo da se prošire i ojačaju svoju poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine.

Posvećenost kvalitetu i zadovoljstvu klijenata ubrzo je prepoznata, što je rezultiralo povećanom potražnjom i širenjem poslovanja. Od samih početaka, DINECO se fokusirao na pružanje visokokvalitetnog namještaja po mjeri, osluškujući potrebe svojih klijenata i prilagođavajući se tržišnim trendovima. Njihov prvi veliki iskorak bio je uvođenje napredne tehnologije i modernizacija proizvodnog procesa, što je omogućilo povećanje kapaciteta i efikasnosti.

Uspjeh na domaćem tržištu otvorio je vrata za internacionalizaciju. Prvi koraci na međunarodnom tržištu bili su izazovni, ali zahvaljujući kvalitetu proizvoda i posvećenosti timu, DINECO je uspio uspostaviti čvrste poslovne veze u susjednim zemljama. Kroz strateška partnerstva i kontinuirano ulaganje, kompanija je proširila svoju prisutnost na evropskom tržištu.

Prošle sedmice, DINECO tim je u u Beču promovisao svoje proizvode i mogućnosti proizvodnje. Ovaj događaj je organizovan u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beču i predstavljao je značajan korak za kompaniju, ali i za cijeli privredni ambijent u Hercegovini.

 „Kao posljedica sve veće potražnje za našim namještajem širom regiona, a na poziv Predstavništva Republike Srpske u Beču, organizovali smo značajan događaj na koji su se odazvali naši kupci iz Austrije, arhitekti, investitori, privrednici, ali i potencijalni klijenti. Sve je bilo na visokom nivou i ponosni smo jer je ovim ozvaničen naš put ka tom tržištu„, izjavila je Milica Nosović, PR menadžer kompanije DINECO.

Reklama

Povećanje broja zaposlenih

Proširenje poslovanja pratio je i značajan rast broja zaposlenih. Na kraju 2022. godine, DINECO je imao 63 zaposlena, dok se taj broj u 2023. povećao na 100, a danas imaju više od 130 radnika.

Ovo značajno proširenje našeg tima dodatno govori o potrebama tržišta za naše proizvode, te bih iskoristila priliku i da pozovem sve ambiciozne mlade ljude koji bi voljeli raditi u ovoj kompaniji da nam se jave„, dodala je Nosović.

Povećanje broja zaposlenih nije samo brojka za DINECO; to je pokazatelj rasta i razvoja kompanije. Svaki novi zaposleni donosi svježe ideje i energiju koja doprinosi daljnjem uspjehu kompanije. Ulaganjem u ljude, DINECO osigurava da imaju sve potrebne resurse za održavanje visokog standarda kvaliteta i usluge koji su postali njihov zaštitni znak.

Kontinuirano ulaganje u proizvodne pogone

Među učesnicima u Beču bili su i predstavnici dvije vodeće kompanije sa kojima DINECO sarađuje: EGGER, proizvođač pločastih materijala, i HOLZ-HER, proizvođač mašina instaliranih u DINECO-vim pogonima u Trebinju i Banjoj Luci. Ova saradnja omogućila je DINECO-u da unaprijedi svoje proizvodne kapacitete i osigura vrhunski kvalitet svojih proizvoda.

Proizvodni i prodajni pogon u Banja Luci, pokrenut prošle godine nakon akvizicije firme MC Milan, već je opravdao svoje postojanje i pridobio veliki broj zadovoljnih klijenata sa tog područja.

Reklama

Ovim smo rasteretili proizvodnju i regionalno podijelili kupce, tako da naši cijenjeni kupci iz banjalučke regije više ne moraju putovati u Trebinje da kupe kuhinju, ormare ili kancelarijski namještaj, već to mogu učiniti u našoj kompaniji sa sjedištem u Banja Luci„, rekla je Nosović.

DINECO nastavlja ulagati u svoje proizvodne pogone, što pokazuje i najnovija instalacija robot lakirnice u banjalučkom pogonu. Ova robot lakirnica omogućava izradu sve traženijeg namještaja po mjeri u visokokvalitetnom lakiranom medijapanu. Lakirani medijapan nudi, ne samo izvanredan kvalitet, već i različite mogućnosti izrade, uključujući popularne kanel fronte koje dodaju sofisticirani estetski dodir svakom komadu namještaja.

Ovi napori ne samo da unapređuju proizvodne procese, već i osiguravaju da DINECO ostane konkurentan na tržištu, pružajući klijentima proizvode koji zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta i dizajna.

Referenc lista kao garancija

Među brojnim uspješnim projektima ove kompanije, izvojićemo jedan od značajnijih, a to je opremanje luksuznog kompleksa Petram resort & Residences, u Savudriji, Republika Hrvatska. Investitor je kompaniji DINECO povjerio opremanje 168 apartmana i 9 luksuznih vila.

Petram Resort & Residences mjesto je moderne gradnje vrhunskog kvaliteta, premium opreme i neponovljivog iskustva odmora. Za nas veliki poduhvat i veliki uspjeh. Pokazali smo da smo izvoznici od povjerenja, da imamo ozbiljan tim i kapacitet proizvodnje”, zaključila je Nosović.

Kompanija ističe da za njih „nema velikih i malih klijenata, svi klijenti su nam podjednako važni i svima ćemo se posvetiti do kraja.“ Svi klijenti, bez obzira na veličinu narudžbe, dobijaju istu pažnju i predanost, što je jedan od ključnih faktora uspjeha ove kompanije.

Više informacija o kompaniji DINECO možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu www.dinecogroup.comdruštvenim mrežama, ili pozivom na kontakt telefon 059/270-530.

Reklama

Herceg Biznis

Nastavite čitati

NOVOSTI

Miroslav Mišković zvanično osnovao novu firmu u Sarajevu, kreće s velikim biznisom

Objavljeno

 

Od

U Sarajevu je prije nekoliko dana osnovana kompanija Ananas d.o.o, saznaje BiznisInfo.ba.

Riječ o kćeri firmi platforme Ananas e-commerce d.o.o. Beograd, iza koje stoji vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković.

Direktor sarajevskog Ananasa je Erol Ferović a sjedište kompanije je u ulici Marka Marulića u Novom Sarajevu.

Ova informacija dolazi nakon što smo prije nekoliko dana objavili da kompanije namjerava uskoro započeti poslovanje u Bosni i Hercegovini, nakon što već neko vrijeme radi u Srbiji i još nekim zemljama regiona.

Ananas je zamišljen kao platforma za online trgovinu, odnosno balkanska inačica američkog Amazona koji je u vlaništvu Jeffa Bezosa.

Mišković je, inače, jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu. Između ostalog, vlasnik je Delta Planeta, najvećeg tržnog centra u Banjaluci i jednog od najvećih u BiH.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

U trendu