Connect with us

VIJESTI

Međunarodni praznik rada – šta predstavlja i od kad se obilježava u BiH

Objavljeno

 


Međunarodni praznik rada – Prvi maj obilježava se na dan kada su radnici u Čikagu davne 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme, a ovaj praznik predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta.

Još od 1890. godine se slavi i to nakon što je donesena odluka na 1. Kongresu II Internacionale u Parizu, jula 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 hiljada čikaških radnika, 1. maja 1886. godine.

Tada su radnici tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa manifestira demonstracijama svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan. 1890. i narednih godina 1. maj se proslavljao masovnih mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.

Prve demonstracije u BiH su se dogodile 1906. godine.

NOVOSTI

Uništena arhiva – Elektroprivreda RS zbog izgorjele dokumentacije obustavljaju sve sporove

Objavljeno

 

Od

Zbog požara, koji se nedavno desio u Elektrokrajini u Banjaluci uništena je cjelokupna arhiva i dokumentacija predmeta za koje su u toku parnični postupci pred sudovima.

Ovo se navodi u dopisu Elektroprivrede Republike Srpske, odnosno Direkcije za javno snabdijevanje električnom energijom kupaca kancelarija Banjaluka, koji je u posjedu BN.

Molimo sve postupajuće sudove da, uzimajući u obzir nastale okolnosti, odobre prekid svih parničnih postupaka pokrenutih od strane Direkcije za snabdijevsnje električnom energijom kupaca, kao tužioca, kao i da do daljnjeg obustave zakazivanje ročišta, određivanje novih rokova za postupanje i dostavljanje sudskih pismena do uspostavljanja procesa rada u novim prostrijama o čemu ćete blagovremeno biti obaviješteni – kaže se u dopisu.

Ovakvi dopisi stigli su u osnovne sudove u Banjaluci, Prijedoru, Gradiški, Kotor Varoši, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, kao i okružnim sudovima u Banjaluci i Prijedoru.

Podsjećanja radi, v.d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić je, nakon požara u tom preduzeću, rekao da je skoro sva dokumentacija sačuvana, piše BN TV.

Šta je bio uzrok požara zvanično nije saopšteno. Navodno još uvijek traje istraga.

Reklama

eKapija

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Kompanije u BiH još daleko od industrijske revolucije

Objavljeno

 

Za ono što proizvede jedan radnik u proizvodnom sektoru u Njemačkoj, u Hrvatskoj su potrebna tri, kaže istraživanje o produktivnosti u radu koje su obavili predstavnici Svjetske banke i nadležni u Hrvatskoj. (više…)

Nastavite čitati

U trendu